De Business

Punem punctul pe știi

Botănoiu: Prețul pâinii nu este așa de mic raportat la ceea ce înseamnă salarii

marți, 25 august 2020, 13:00
2 MIN
 Botănoiu: Prețul pâinii nu este așa de mic raportat la ceea ce înseamnă salarii

În România, pâinea costă jumătate din media UE. Dacă pornim de la o medie europeană de 100%, prețul pâinii în România este cu 53%, de trei ori mai puțin, față de 151% în Danemarca, unde se vinde cea mai scumpă pâine din UE. Pâinea în România este mai ieftină și decât în țările care vin imediat înaintea ei, Bulgaria și Polonia. Media europeană o reprezintă Germania, unde pâinea e mai ieftină decât în țări ale Europei de est, cum sunt Slovenia, Croația și Grecia.

Daniel Botănoiu, fermier și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a precizat pentru B1.RO că în contextul unui an secetos prețul pâinii ar putea să crească în perioada următoare, având în vedere că producția este în scădere:

“Estimez că producția este în scădere și, evident că prețurile vor depinde în primul rând de cerere. Cererea tinde să rămână an de an constantă. Pe o producție scăzută însă este evident că prețurile pot fi ajustate pe plus”.

În ceea ce privește statistica oferită de Eurostat privind prețul pâinii, Daniel Botănoiu consideră că în România, acesta nu este atât de scăzut precum pare raportat la salarii.

“Ce apare aici este doar statistică pentru că în România există destul de multe făbricuțe, cuptoare mici care aprovizionează piața. Eurostat se referă numai la unitățile mari care raportează.  Statisticile se bazează pe cei care declară datele. Eu zic că prețurile nu sunt așa de mici raportat la ceea ce înseamnă salarii. Sigur dacă pâinea în Italia sau Belgia are un alt preț trebuie raportat la salariile pe care cetățenii le au. În România funcționează zicala un vot, o pâine! Din punctul acesta de vedere eu cred că nu sunt atât de scăzute prețurile. Sunt simple statistici, estimări”, a subliniat Daniel Botănoiu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii