De Sănătate

Punem punctul pe știi

Bufeurile din timpul nopții ar putea prevesti apariția Alzheimer?

vineri, 06 octombrie 2023, 09:26
3 MIN
 Bufeurile din timpul nopții ar putea prevesti apariția Alzheimer?

Ca și cum bufeurile nu ar fi fost o problemă în sine, suficient de serioasă pentru femeile care trec prin tranziția intrării la menopauză, un nou studiu sugerează că, mai ales atunci când apar în timpul somnului, bufeurile pot fi indicatori timpurii ai riscului crescut de apariție a bolii Alzheimer. Și, cu cât sunt mai dese, cu atât mai mare este riscul de demență.

Rezultatele studiului „Simptomele vasomotorii ale menopauzei și biomarkerii plasmatici ai bolii Alzheimer” au fost prezentate la Reuniunea anuală (2023) a Societății nord-americane de menopauză, care a avut loc între 27 și 30 septembrie, în Philadelphia.

Aproape două treimi din cele peste cinci milioane de americani care trăiesc cu cea mai comună formă de demență sunt femei.

Motivele din spatele acestei disparități de gen sunt încă necunoscute, dar există o serie de teorii cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, multe dintre ele fiind axate pe scăderea nivelului de estrogen care apare în timpul tranziției la menopauză.

Cercetări anterioare au asociat unul dintre cele mai comune simptome ale menopauzei – bufeurile – cu performanțe slabe de memorie și cu modificări ale structurii, funcției și conectivității creierului, dar nu se știe dacă bufeurile pot fi asociate cu biomarkerii pentru Alzheimer.

Progresele recente în cercetarea asupra acestei demențe includ dezvoltarea unor biomarkeri sanguini, care s-au dovedit deosebit de utili pentru evaluarea riscului cu zeci de ani înainte de apariția demenței Alzheimer.

Acești biomarkeri au fost utilizați în cadrul unui nou studiu care a implicat aproape 250 de femei aflate la mijlocul vieții.

Obiectivul studiului a fost acela de a determina dacă bufeurile evaluate obiectiv sunt asociate cu profiluri adverse ale biomarkerilor pentru demența Alzheimer.

Dr. Rebecca Thurston, director al Departamentului de Sănătate Biocomportamentală a Femeilor din cadrul Departamentului de psihiatrie al Universității din

Pittsburgh, și dr. Pauline Maki, profesor de psihiatrie la Universitatea Illinois, din Chicago, au condus studiul.
Pe baza rezultatelor studiului, echipa a concluzionat că bufeurile resimțite în timpul somnului pot fi un marker al femeilor cu risc de demență Alzheimer.

Mai mult chiar, un număr mai mare de bufeuri în timpul somnului a fost asociat cu o probabilitate crescută de boală.

Aceste constatări au rămas semnificative și după ajustări suplimentare pentru estradiol și caracteristicile somnului evaluate prin actigrafie – o metodă non-invazivă de monitorizare a perioadelor de activitate și odihnă, pe o durată de cel puțin o săptămână. Un dispozitiv denumit actigraf, de forma unui ceas, este purtat la nivelul încheieturii uneia dintre mâini.

Bufeurile au fost măsurate în mod obiectiv prin monitorizarea în ambulatoriu a conductanței cutanate.

„Având în vedere efectul negativ asupra calității vieții și povara financiară a maladiei Alzheimer, este important să învățăm cât mai multe despre cauzele potențiale și semnele de avertizare, astfel încât să putem fi proactivi înainte de apariția bolii”, adaugă dr. Stephanie Faubion, director medical al Societății pentru menopauză.

Printre altele, constatările studiului indică faptul că femeile care se confruntă cu bufeuri frecvente, în special în timpul somnului, pot justifica eforturile de reducere a riscului de demență Alzheimer, a subliniat la rândul său cea de-a doua autoare a studiului, dr. Thurston.

 

Comentarii