De Sănătate

Punem punctul pe știi

Campania Schimbă Ritmul de informare asupra fibrilaţiei atriale şi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale cauzate de această afecţiune este la Iaşi!

joi, 18 octombrie 2018, 10:10
2 MIN
 Campania Schimbă Ritmul de informare asupra fibrilaţiei atriale şi prevenirea accidentelor vasculare cerebrale  cauzate de această afecţiune este la Iaşi!

În perioada 17 – 21 octombrie inclusiv, locuitorii oraşului Iaşi, dar nu numai, vor fi întâmpinaţi în Parcul Copou de echipa Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor care, alături de medici  vor efectua o serie de investigaţii medicale în limitele scopului educativ (consultaţie clinică cardiologică, măsurarea tensiunii arteriale, electrocardiogramă, precum şi discuţii educative, de informare şi conştientizare privind riscurile pacienţilor cu fibrilaţie atrială. Ulterior, după caz, persoanele suspectate de a avea risc de fibrilaţie atrială sau de accident vascular embolic secundar fibrilaţiei atriale vor fi sfătuiţi să meargă la medicul de familie pentru a beneficia de investigaţii medicale precizătoare.

Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iasi şi cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iaşi. Acţiunea se inscrie într-un efort amplu pe de o parte de informare a populaţiei despre efectele fibrilaţiei atriale şi implicit a riscului apariţiei accidentelor vasculare cerebrale şi pe de alta de argumentare în faţa autorităţilor a necesităţii introducerii unui management eficient al pacienţilor cu fibrilaţie atrială şi a accesului la tratament eficient anticoagulant. 

Despre fibrilaţia atrială

Această afecţiune cardiovasculară este şi în România un inamic tăcut şi neştiut, o afecţiune care atunci când nu este gestionată eficient prezintă un risc de 4 până la 5 ori mai mare de accident vascular cerebral cu prognostic mai grav decât în cazul persoanelor care nu au FA. Iar în România fibrilaţia atrială în continuare NU este gestionată eficient şi NU reprezintă o prioritate pentru pacient. Pe de altă parte ştim că poate fi diagnosticată foarte simplu şi fără costuri importante, iar abordarea terapeutică recomandată prin ghiduri internaţionale permite un bun control al bolii, prevenind astfel eficient AVC-ul şi celelalte complicaţii secundare.

Vă invităm să aflaţi mai multe de pe site-ul campaniei, www.schimbăritmul.ro.

Despre campania Schimbă Ritmul

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor reia în 2018 acţiunile de informare asupra fibrilaţiei atriale derulate in 2013 si 2014. Pe toată durata anului 2018 vor avea loc acţiuni de informare şi de advocacy adresate publicului larg şi decidenţilor din sistemul de sănătate.  Site-ul www.SchimbaRitmul.ro este punctul de acces la informaţie avizată despre fibrilaţia atrială şi riscul de AVC; Comunitatea Facebook SchimbaRitmul este nucleul de  informare şi implicare – o singură voce puternică pentru drepturile pacienţilor. În acest moment sunt peste 7600 de urmăritori;

În cadrul campaniei au fost organizate o masă rotundă şi întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai societăţilor medicale şi reprezentanţi ai autorităţilor pentru analiza problemelor şi propuneri de politici de sănătate. A fost finalizat un studiu farmaco-economic iar la acest moment rezultatele cu privire la povara bolii şi analiza de cost au fost puse la dispoziţia autorităţilor.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor derulează campania Schimbă Ritmul sub patronajul Ministerului Sănătăţii, având ca partener instituţional Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, cu suportul ştiinţific al partenerilor: Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România şi Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Comentarii