Când se ține post anul acesta, potrivit calendarului creștin-ortodox

vineri, 05 ianuarie 2024, 14:10
3 MIN
 Când se ține post anul acesta, potrivit calendarului creștin-ortodox

Calendarul Ortodox pentru anul 2024 enumeră zilele de post din anul 2024. În afara zilelor cu dezlegare, însemnate cu harți, miercurile și vinerile din tot anul sunt zile de post. Iată care sunt zilele de post și posturile mari ale acestui, conform crestinortodox.ro.

Calendar creștin-ortodox 2024: zilele de post

1. Ajunul Bobotezei – 5 ianuarie

2. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august

3. Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie

Există și posturi mai lungi, în care credincioșii trebuie să se pregătească spiritual și să se abțină de la unele trăiri și obiceiuri. Acestea sunt:

1. Postul Sfintelor Paști – 18 martie – 4 mai

2. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 27 iunie – 28 iunie

3. Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august

4. Postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie

De asemenea, există anumite restricții în privința cununiilor și a nunților:

În toate zilele de post din tot anul

În zilele prăznuirilor împărătești și în ajunul acestora

În săptămâna lăsatului sec de carne – 10 martie – 16 martie

În Postul Sfintelor Paști – 17 martie – 5 mai

În Săptămâna Luminată – 6 mai – 12 mai

În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 27 iunie – 28 iunie

În Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 15 august

În postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie

În perioada de la Crăciun până la Bobotează – 25 decembrie – 6 ianuarie.

Reguli pentru zilele de post

Postul este o practică spirituală în care ne abținem nu numai de la mâncare și băutură, ci și de la orice plăcere trupească. În această perioadă, ne concentrăm pe curățarea și vindecarea noastră interioară.

Un post adevărat este atunci când ne abținem de la tot ce este rău și curățăm înăuntrul nostru. Nu trebuie să păstrăm sentimente de ură, invidie sau vrăjmășie în inima noastră, ci să ne împăcăm cu toată lumea și să iertăm pe cei care ne-au greșit, conform sfantamaria.org.

Trebuie să ne ferim de păcat, dar să nu urâm pe păcătos. Trebuie să judecăm fapta, nu persoana. Ar trebui să fim compătimitori cu cei care greșesc și să încercăm să-i îndrumăm spre bine.

Este important să ne spovedim cu regularitate și să nu schimbăm preotul duhovnic. Trebuie să ne rugăm cu smerenie și să ne rugăm pentru cei care ne iubesc și pentru cei care nu ne iubesc. Să avem grijă de cei care au nevoie.

Trebuie să încurajăm faptele bune și să-i ajutăm pe cei care sunt în suferință. Trebuie să pomenim și să facem milostenie pentru cei adormiți în semn de iubire și recunoștință față de ei.

Nu trebuie să ne mândrim cu postul nostru sau cu ceea ce facem în general, ci să ne recunoaștem slăbiciunile și să ne rugăm pentru iertare. Postul este o armă puternică împotriva ispitelor, dar trebuie să fim conștienți că plăcerea poate fi începutul păcatelor.

Este recomandat să citim zilnic un capitol din Sfânta Scriptură în perioada postului. Fiecare persoană are nevoi diferite în ceea ce privește hrana, dar este important să nu ne îngreunăm stomacul, astfel încât să putem să ne rugăm cu tărie.

Comentarii