Organizatorii de evenimente îşi freacă mâinile

Cât costă cursul festiv şi banchetul de sfârşit de gimanziu sau liceu? Calcule detaliate

miercuri, 23 martie 2022, 02:50
6 MIN
 Cât costă cursul festiv şi banchetul de sfârşit de gimanziu sau liceu? Calcule detaliate

Pregătirile pentru cursul festiv şi banchetul de final de an au început deja la majoritatea şcolilor, iar părinţii pun bani deoparte încă de la începutul anului şcolar, anticipând cheltuielile care, în funcţie de caz, pot ajunge şi la câteva mii de lei. Practic, un pachet standard pentru cursul festiv, care presupune album foto pentru fiecare elev, album foto pentru profesori, cu şedinţă foto profesională, fotografii în timpul cursului festiv, filmare în timpul cursului, clasicele eşarfe înscripţionate, buchete de flori, flori pentru elevi, trofeu pentru şeful de promoţie, transmisie live din timpul evenimentului, sonorizare, plus locul de desfăşurare a evenimentului şi tot ce ţine de organizarea evenimentului, poate ajunge la 250 de lei. Iar dacă se adaugă şi banchetul, atunci, cheltuielile se dublează cel puţin, în funcţie de meniul ales, numărul de persoane şi numărul de profesori, dacă va fi formaţie sau DJ, ce tort se alege şi mai ales locul de desfăşurare a evenimentului. Toate acestea fără a lua în considerare vestimentaţia pentru aceste evenimente.

Părinţii şi elevii de la şcolile din municipiul Iaşi au intrat deja în „febra” pregătirilor pentru cursul festiv şi banchetul de final de an şcolar încă din luna ianuarie, un eveniment care, de la an la an, pare că devine tot mai grandios şi, prin urmare, presupune şi mai multe cheltuieli. Dacă evenimentele propriu-zise presupun cheltuieli relativ fixe, firmele organizatoare de evenimente având diferite pachete pe care le pun la dispoziţie părinţilor, elevilor şi diriginţilor, costurile legate de costumaţie pentru cursul festiv şi banchet pot ridica cheltuielile la un salariu mediu net, adică peste 3.500 de lei.

Pachete pentru cursul festiv

Organizarea unui eveniment de final de an, mai ales pentru clasa a VIII-a sau clasa a XII-a, presupune un efort financiar considerabil, mai ales acolo unde şi pretenţiile sunt mari. Mai exact, pentru cei care doresc albume foto, tocă, flori pentru profesori şi clasicii trandafiri pentru fiecare elev atunci când le sunt înmânate diplomele, fotografii profesioniste realizate la eveniment, o transmisie în mediul online şi un montaj video, medalii pentru cei mai buni elevi sau un trofeu pentru elevul cu cea mai mare medie, atunci costurile încep să crească pentru un curs festiv. Iar toate aceste lucruri trebuie şi organizate, realizate şi apoi distribuite, ceea ce mănâncă timp şi necesită anumite abilităţi. Prin urmare, firmele care organizează evenimente sunt cea mai facilă soliţie şi chiar scad costurile unui astfel de eveniment, având în vedere că experţii au deja contactele necesare, au înţelegeri cu distribuitorii de flori şi cu firmele care tipăresc, leagă albume sau realizează eşarfe cu anumite imprimeuri.

Ce spun firmele de organizare a evenimentelor

În oferta organizatorilor de evenimente se regăsesc preţuri pentru mai toate buzunarele şi pentru toate pretenţiile. Astfel, Ziarul de Iaşi a contactat una dintre cele mai cunoscute firme de organizări evenimente, firmă care a realizat cursuri festive la multe dintre liceele de elită din Iaşi, dar şi la şcoli cu mai puţine „pretenţii”. Reprezentantul acestei firme a fost de acord să vorbească despre această industrie relativ nouă la noi, însă a refuzat să îşi divulge numele. „În organizarea unui astfel de eveniment ai nevoie de o multitudine de lucruri, precum furnizori, materiale, colaboratori. Investeşti în primul rând timp. Începând cu toamna promoţiei este de preferat să înceapă construirea evenimentului, deoarece acesta trebuie luat punct cu punct şi organizat împreună cu un comitet de reprezentanţi ai promoţiei respective. Pot spune că, primordială este colaborarea în ceea ce priveşte organizarea unui astfel de eveniment, pentru a fi unul reuşit şi pentru a mulţumi pe toată lumea”, explică ieşeanul care se ocupă de organizarea de astfel de evenimente de mai mulţi ani.

În ceea ce priveşte costurile pachetelor, expertul contactat explică că, în funcţie de dorinţă, totul poate fi organizat cu câţiva zeci de lei, însă şi ceea ce primeşte fiecare elev sau profesor este minim. Costurile cresc odată cu complexitatea celor cerute şi se poate ajunge şi la 350 de lei pentru un curs festiv, în funcţie de locul unde evenimentul va avea loc, de materialele realizate, dar şi de numărul de oameni implicaţi. Mai exact, firmele de profil au o echipă de oameni cu care au lucrat, cunosc toate dedesupturile unor astfel de evenimente şi garantează pentru rezultatul dorit. „Avantajul pe care îl primesc părinţii atunci când apelează la noi pentru organizarea evenimentului, este în primul rând timpul. Economisesc această resursă pe care nu o mai pot recâştiga. Şi când spun că economisesc, mă refer la faptul că avem deja toţi furnizorii şi colaboratorii de care au nevoie şi îi pot găsi într-un singur loc. Avem preţuri preferenţiale de la furnizori, deoarece venim cu o canitate mult mai mare pe tot parcursul anului. Un alt avantaj este experienţa pe care o avem adunată de-a lungul timpului şi în faţa dumnealor varii opţiuni pentru a ieşi un eveniment de excepţie. Iar cel de-al treilea avantaj major de care se vor bucura este calitatea tuturor materialelor. Aducem câte ceva nou sau îmbunătăţit de la an la an pentru ca absolvenţii să se bucure din plin de toate materialele pe care le oferim la sfârşitul evenimentului”, explică reprezentatul firmei de organizare evenimente.

Banchetul, cel care presupune cele mai multe cheltuieli

Dacă cursul festiv presupune cheltuieli de până la 350 de lei, cu un pachet la care puţini pretenţioşi ar mai putea adăuga ceva, banchetul presupune costuri care îi fac pe părinţi să îşi deschidă larg buzunarul. Practic, în funcţie de locul unde are loc evenimentul, de meniu, de DJ-ul care pune muzica şi de numărul de persoane, dar şi de profesori invitaţi, costul pentru fiecare elev se poate ridica şi la 400 de lei, cu o sumă de pornire de la cel puţin 200. Iar pentru pretenţioşi, la aceste preţuri se pot adăuga şi câteva mii de lei pentru costumaţia de banchet.

„Fiica mea a avut banchetul de final de clasa a XII-a acum trei ani. Rochia şi pantofii, poşeta care să se asorteze şi vizita la salon m-a costat peste 1.000 de lei”, explică un părinte contactat de Ziarul de Iaşi. Iar potrivit acestuia, şi banchetul a costat câteva sute de lei, într-un restaurant central din Iaşi. În plus, părintele explică faptul că toate aceste cheltuieli au fost realizate „cu ochii pe portofel”, fiind alţi părinţi care au cheltuit cel puţin dublu, cu rochie diferită pentru cursul festiv, pereche de pantofi aparte, vizite la salon pentru unghii, pentru coafură, machiaj, accesorii asortate şi poate şi un cadou de absolvire.

Iar băieţii nu scapă mai ieftin acolo unde şi pretenţiile sunt mari. Practic, un costum costă cel puţin 500 de lei şi poate ajunge la câteva mii de lei pentru unul de calitate, la care se adaugă o cămaşă, cravată sau pantofi.

Cum se poate „scăpa” ieftin

Pentru cei nepretenţioşi, cursul festiv şi banchetul de final de an nu presupun eforturi finaiciare considerabile. Astfel, dacă pentru un curs festiv se cheltuieşte doar pe buchetele de flori pentru profesori, un album foto pentru diriginte şi o eşarfă şi tocă, este nevoie doar de câţiva zeci de lei. În plus, la eveniment se poate merge în haine pe care elevul le are deja. Şi la banchet se poate „scăpa” uşor, cu maximum 200 de lei, aici intrând şi costurile pentru meniurile profesorilor, care sunt invitaţi ai elevilor. În ceea ce priveşte costumaţia, elevii care au deja un costum, o cămaşă şi pantofi sau o rochiţă şi pantofi, practic nu cheltuiesc nimic. În cazul în care acestea lipsesc, se poate opta pentru o costumaţie „de stradă”, cu blugi, o cămaşă şi un sacou, care presupun cheltuieli de doar câteva sute de lei, iar hainele se pot purta şi în alte ipostaze. Iar pentru fete, o rochiţă de vară mai elegantă se poate găsi şi la 100 de lei, cu o pereche de pantofi decentă la acelaşi preţ sau cu nişte balerini la câteva zeci de lei. Machiajul şi coafura se pot realiza acasă şi prin urmare nu presupun costuri suplimentare.

 

 

Comentarii