De Business

Punem punctul pe știi

Cât de sănătoase sunt roșiile românești? Mai multe pesticide decât cele aduse din străinătate

sâmbătă, 30 martie 2019, 10:02
4 MIN
 Cât de sănătoase sunt roșiile românești? Mai multe pesticide decât cele aduse din străinătate

Roșia românească e procesată în mod evident în discursul noii puteri politice, fiind utilizată ca materie de bază pentru meniul neo-naționalist, suveranist, potrivit căruia hrana produsă pe pământul românesc, în ”acest colț de lume” – după cum plastic s-a exprimat șeful PSD, Liviu Dragnea – hrana aceasta este curată, gustoasă, nu otrăvită ca mărfurile agro-alimentare din import.

Cât de sănătoase sunt roșiile de pe piața internă, fie că sunt produse în fermele românești sau aduse din afară? Sunt roșiile de la noi chiar atât de curate, cum afirmă anumiți lideri politici și după cum cred mulți români?

Mari bazine legumicole sunt în jud. Olt, Teleorman, Giurgiu, Galați, Iași. Câștigătorii alegerilor politice din 2016 au decis acordarea unei subvenții de 3000 de euro/1000 de mp/2000 de kg de roșii vândute la piață. Programul se numește ”Tomate românești” și ar trebui, după cum a afirmat ministrul agriculturii, Petre Daea, să reducă importurile de roșii, să ajute economic localitățile unde activează beneficiarii și să ofere consumatorului român roșii românești, care ar fi mai bune decât cele din import.

Vezi mai jos o analiză bazată pe date oficiale realizată de site-ul lanțulalimentar.ro

În 2007, au fost analizate în laboratoarele românești și europene 2480 de probe prelevate din produse agricole, mai mult de jumătate ( 53,9 % ) fiind probe din produse agricole românești, 33, 1% din alte state europene, 10,7% din țări terțe și 2,3% din surse necunoscute. Potrivit raportului anual publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ”dintre probele autohtone, cel mai frecvent găsite cu reziduuri de pesticide au fost merele, strugurii, căpșunele și tomatele”. (…)

În 2013, din cele 101 probe din tomatele românești, 15 au conținut reziduuri mai mari decât cele raportate. Din spațiul comunitar au fost luate 26 de probe, iar 14 au avut reziduuri mai mari decât cele comunicate de responsabilii de pe lanțul alimentar. Din țările non-europene, au fost analizate 103 probe, iar 51 de probe au conținut cantități de pesticide mai mari. În anul acela, fermierii români au folosit cu precădere Chlorpyrifos-methyl, Chlorothalonil, Fludioxonil și Cyprodinil. Din Turcia au sosit roșii care au conținut mai mult de un singur tip de pesticid ( 11 probe ). Dintre țările comunitare, Italia ( trei probe ) și Spania ( o probă ) au trimis la noi tomate cu mai mult de un singur tip de pesticide.

Trei probe prelevate din roșiile românești au conținut, în 2014, urme de pesticide peste nivelul maxim admis, un record în comparație cu anii precedenți. O probă a conținut Chlorpyrifos, 0,720 mg/kg, o alta Carbendazim și benomyl, 0,354 mg/kg și cea de-a treia Diazinon, 0,020 mg/kg. Alte 45 de probe au avut reziduuri mai mari decât cele raportate, dar nu au depășit nivelul maxim admis. Cea de-a patra probă cu valori mai mari de MRL a provenit din spațiul non-european. Per total, cele mai ”otrăvite” roșii au fost din producția internă și din țări din afara spațiului comunitar. Din țările UE, au fost prelevate 27 de probe și numai 7 au avut reziduuri mai mari decât cele raportate. (…)

Concluzii

Din analiza datelor, rezultă că cele mai multe probe cu depășiri ale nivelului maxim admis au fost prelevate din producția internă. De asemenea, un număr considerabil de probe din roșiile românești au conținut urme de pesticide mai mari decât cele raportate de responsabilii de pe lanțul alimentar. Celelalte probe cu depășiri ale nivelului maxim admis au provenit din țări din afara spațiului european ( Albania, Iordania ). Din Turcia au ajuns tomate care au conținut reziduuri de pesticide mai mari decât cele raportate. Din țările membre ale Uniunii Europene nu au existat probe care să aibă urme de pesticide peste valorile maxime admise, dar au sosit, cu precădere din Italia și Spania, roșii care au conținut pesticide mai multe decât cele raportate de responsabilii de pe lanțul alimentar.

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, președintele PSD:

”…când cumpărăm o roșie de la magazin să aibă gustul ăla de roșie și mirosul de roșie…”

”În Ilfov se fac roșii la fel de bune ca în Teleorman.”

“Au început deja discuții în presă că sunt pline de pesticide, că sunt pline de chimicale. Ministerul, așa cum s-a stabilit de la început, (…) a făcut analizele necesare, analize care continuă la toți producătorii. Sunt curate sută la sută și eu îi rog pe cei care mai promovează pe televiziuni așa ceva să ceară la Ministerul Agriculturii, să vadă care sunt rezultatele analizelor.”

Citește integral analiza ”Românii, pătlăgelele și pesticidele” pe site-ul lanțulalimentar.ro

Comentarii