Cât de vinovată este Renate Weber, avocat al Poporului, pentru creşterea cazurilor de COVID?

sâmbătă, 22 august 2020, 16:59
2 MIN
 Cât de vinovată este Renate Weber, avocat al Poporului, pentru creşterea cazurilor de COVID?

Cu un Guvern liberal, un Parlament controlat majoritar de PSD şi aliaţii săi şi un Avocat al Poporului provenit din rândul ALDE, România începe să-şi dea seama cât de mult contează o instituţie independentă. Iar Avocatul Poporului pare a fi independentă doar de raţiune. În teorie, Avocatul Poporului (AVP) „poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor“, conform Legii 35/1997, cea care îi reglementează activitatea.

În practică, Renate Weber, Avocat al Poporului din iunie 2019, la propunerea ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi-a petrecut perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă sesizând CCR cu privire la majoritatea actelor normative adoptate de Guvernul PNL.

Între altele, Weber a obţinut anularea amenzilor aplicate în starea de urgenţă şi anularea măsurii carantinării şi izolării, care iniţial putea fi impusă în baza unui ordin al ministrului Sănătăţii.

Acţiunile sale au fost folosite de PSD-ALDE-Pro România pentru decredibilizarea guvernării şi încurajarea naraţiunilor potrivit cărora masca este o „botniţă“, iar România se află în plină „dictatură sanitară“.

Renate Weber a comunicat Newsweek România că speră că nu suntem de părere că drepturile omului sunt un lux şi a reiterat că şi-a desfăşurat activitatea în limitele legii.

Cum am ajuns în această situaţie? Numirea Avocatului Poporului pe criterii politice conferă majorităţii parlamentare, care de regulă impune şi Guvernul, siguranţa că nu va fi „deranjată“. Şi cum pe o astfel de funcţie e impus un om „al lor“, chiar şi atunci când se schimbă puterea, acesta poate fi controlat politic după interes.

La momentul redactării acestui articol, Avocatul Poporului urma să publice un raport de activitate privind acţiunile din timpul stării de urgenţă şi stării de alertă. Până la închiderea ediţiei tipărite a Newsweek România, acest lucru nu s-a întâmplat. Raportul nu a fost inclus în acest text, însă o analiză a acestuia o puteţi citi pe site-ul newsweek.ro.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii