De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cazul decesului după o operaţie banală: niciun vinovat, după două luni de anchetă

sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Cazul decesului după o operaţie banală: niciun vinovat, după două luni de anchetă

Cazul femeii care s-a stins din viaţă în urma unei operaţii de hernie de disc la finalul lunii septembrie nu şi-a găsit încă răspunsuri la toate întrebările. În urma anchetei interne derulate la Spitalul de Neurochirurgie, s-a constatat că nu există „nicio abatere de la respectarea protocoalelor interne“. În ce priveşte reclamaţia de la Colegiul Medicilor, şi aceasta este „în aşteptare“.

Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie susţin că, în acest caz, au fost analizate toate documentele, inclusiv filmul operator, acestea relevând că procedura a fost una corectă. „Comisia a analizat dacă s-a respectat tot ce înseamnă protocol, de la internare până la explorare şi operaţie şi au fost toate respectate. Nu avem încă raportul comisiei de expertiză medico-legală, noi cei din comisie am făcut o adresă suplimentară în afara celei făcute de către spital şi aşteptăm să primim rezultatele de la Institutul de Medicină Legală. Acolo se va arăta totuşi ce a fost ca leziune medico-legală“, a precizat dr. Marius Dabija, purtător de cuvânt al unităţii medicale, care a fost şi preşedintele comisiei de anchetă.

Reclamaţia de la Colegiu, tot nerezolvată

Nici reclamaţia de la Colegiul Medicilor, filiala Iaşi, nu a fost rezolvată, aceasta fiind acum în curs de finalizare, rezultatele urmând să fie comunicate până cel târziu la sfârşitul anului. „Momentan se află în Comisia de Jurisdicţie, iar ulterior va ajunge în Comisia de Disciplină, unde cei trei membri vor stabili ce măsuri vor fi luate. Decizia se bazează pe ancheta instrumentată, eventual dacă va mai fi nevoie vor mai cere o serie de documente, de expertize, dar în majoritatea cazurilor se ia o decizie curând, care este adusă la cunoştinţa celui reclamat şi celui care a reclamat. Noi ne uităm la Codul Deontologic, medicii sunt probabil corpul profesional cu cele mai multe nivele de responsabilitate din ţară, disciplinară, juridică, etc. Cu toate acestea, ele nu se suprapun, sunt instituţii diferite care analizează aceste responsabilităţi“, a explicat conf.dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Acuzaţiile familiei

Familia pacientei Mihaela Coţovanu (61 de ani) îl acuză pe dr. Cezar Eugen Popescu, precum şi pe ceilalţi medici din clinica respectivă, de malpraxis, după ce femeia s-a stins din viaţă în urma unei intervenţii cu risc minim, fiind vorba despre o operaţie de hernie de disc. Înainte de procedură, medicii au dat asigurări familiei că este vorba despre o formă uşoară, care nu ar trebui să pună probleme deosebite şi că singura problemă va fi recuperarea postoperatorie care va fi una mai de durată. În cursul zilei de duminică, 30 septembrie, imediat după finalizarea intervenţiei, femeia s-a stins din viaţă din cauza unei hemoragii interne. 

 

 

Comentarii