Ce atribuții va avea Poliția Animalelor. Cazurile în care autoritățile pot acționa fără mandat

miercuri, 26 august 2020, 11:39
2 MIN
 Ce atribuții va avea Poliția Animalelor. Cazurile în care autoritățile pot acționa fără mandat

Înființarea Poliției Animalelor ar putea fi creată în România în următoarea perioadă, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență prezentat marți de către ministrul de Interne, Marcel Vela.

Animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol.

Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:

a) rănirea sau schingiuirea animalelor;

b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.

De asemenea, polițiștii se pot folosi de forțele și mijloacele din dotare ca să acționeze pentru salvarea unui animal, iar „acțiunile polițiștilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimțământul persoanelor”.

Poliția Animalelor va avea atribuții inclusiv în ceea ce privește animalele sălbatice și va fi în subordinea Poliției Române.

Când pot interveni polițiștii:

Astfel, polițiștii pot interveni dacă vor constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;

b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;

c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;

d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;

e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii