De Sănătate

Punem punctul pe știi

Celule imune cu o puternică funcție antitumorală împotriva melanomului?

miercuri, 16 august 2023, 14:36
2 MIN
 Celule imune cu o puternică funcție antitumorală împotriva melanomului?

Inhibitorii punctelor de control imunitar au devenit standardul de tratament pentru pacienții cu melanom avansat pentru a îmbunătăți supraviețuirea, dar numai unii pacienți răspund la această imunoterapie și au beneficii pe termen lung. Lipsa unui răspuns de lungă durată, spun cercetătorii, este legată de eșecul memoriei imunologice antitumorale. Opțiunile de tratament pentru melanomul avansat sunt limitate pentru pacienții care nu răspund la acest tip de terapie.

Un nou studiu condus de cercetători de la Centrul de Cancer din cadrul Facultății de Medicină Yale relevă faptul că o populație specifică de celule T CD8+ marcate de IL-7R joacă un rol important pentru o mai bună înțelegere a memoriei antitumorale.

Aceste celule imune oferă, de asemenea, noi strategii terapeutice potențiale folosind terapii epigenetice care au redus adesea dimensiunea tumorii.

Noua cercetare a fost publicată recent în revista Proceedings of the National Academy of Sciences – PNAS.

„Identificarea celulelor imunitare care mediază memoria antitumorală ne aduce mai aproape de înțelegerea răspunsului imunitar la melanom și de conceperea unor modalități de a-l intensifica”, a declarat primul autor al lucrării, Goran Micevic, specialist în dermatologie și cercetător în dermatopatologie la Facultatea de Medicină Yale.

Cercetătorii s-au declarat entuziasmați de posibilitatea reprogramării epigenetice a celulelor T pentru a crea terapii mai bune pe bază de celule împotriva cancerului.

Studiul a investigat formarea memoriei antitumorale după terapia cu inhibitori ai punctelor de control imunitar și intervenția chirurgicală într-un model de melanom.

Cercetarea a constatat că majoritatea celulelor T reactive la tumori din ganglionii limfatici exprimau niveluri ridicate ale receptorului IL-7R, iar blocarea receptorului a împiedicat formarea memoriei antitumorale.

Studiul a dezvăluit o puternică funcție antitumorală a acestei populații, care ar putea fi stimulată de un medicament epigenetic.

Utilizarea celulelor potențate epigenetic ca „terapie vie” a dus la reducerea semnificativă a dimensiunii tumorii de melanom în 75% din cazuri.

 

 

Comentarii