Cifre la Poli: cum stăm cu bilanţul?

marți, 08 februarie 2022, 02:43
2 MIN
 Cifre la Poli:  cum stăm cu bilanţul?

Datorii de 1,15 milioane euro, nevoi de 2,5 milioane euro în acest an

 

Cornel Şfaiţer, care conduce Consiliul Director al Politehnicii Iaşi începând de luna trecută, a avut ieri o nouă şedinţă cu membrii Comisiei pentru Sport şi Tineret din cadrul Consiliului Local Iaşi. După cum a promis la prima întâlnire cu membrii comisiei amintite, omul de afaceri, care a fost însoţit de managerul clubului, Florin Briaur, vicepreşedintele Dan Cojocaru şi managerul Centrului de Copii şi Juniori, Cezar Honceriu, a prezentat rezultatele unui audit financiar făcut recent la gruparea din Copou şi proiectul de buget al acesteia pentru anul în curs.

Conform datelor oferite de şefi, Poli are datorii consistente, de circa 1 150 000 de euro. Acestea sunt generate de trei direcţii principale: bugetul statului (aproximativ 400 000 de euro), TVA (circa 350 000 de euro), foşti angajaţi şi terţi (aproape 400 000 de euro). Conducătorii clubului de fotbal spun că datoriile către stat sunt eşalonate pe mai mulţi ani, iar restanţele nu pot fi achitate din bani publici, ci din fonduri proprii.

Drept urmare, strategia propusă de capii echipei sportive este următoarea: Poli să trăiască o perioadă pe banii municipalităţii, iar banii pe care-i va produce din sponsorizări, drepturi TV, vânzări de jucători, bilete etc. să fie folosiţi pentru stingerea datoriilor.

Concret, pentru 2022, datele ar fi următoarele. În primul rând, încasarea a 1,9 milioane de euro de la Consiliul Local pentru activitatea echipei de seniori, care să aibă următoarele obiective: menţinerea în Liga a II-a de fotbal în acest an şi un start lansat în vară, pentru atacarea promovării în sezonul 2022-2023. Apoi, alţi 200 000 de euro vor fi solicitaţi de la municipalitate pentru susţinerea activităţii Centrului de Copii şi Juniori.

În ceea ce priveşte nivelul datoriilor, Poli speră ca acestea să scadă cu circa 400 000 de euro în 2022, fondurile amintite urmând a fi produse direct de club.

Trăgând linie, gruparea ieşeană a creionat un buget de 2,5 milioane de euro în 2022 – 1,9 milioane pentru seniori, 0,2 milioane pentru juniori, 0,4 milioane pentru datorii – peste 80% fiind solicitat de la CL.

Reamintim, în 2020, când juca în Liga I, Politehnica a primit 0,9 milioane euro de la Consiliul Local, iar anul trecut – 1,6 milioane euro, cifre rotunjite. În vara trecută, datoriile clubului erau estimate la peste două milioane de euro. În sezonul de toamnă 2021-2022, Poli, care se situează pe locul XII în Liga a II-a, a cheltuit circa 700 000 de euro. Orientativ, un club de fotbal are nevoie de circa un milion de euro pentru a se menţine în eşalonul doi, multe echipe supravieţuind însă cu mult mai puţin, şi aproximativ două milioane de euro pentru a avea ca obiectiv promovarea în elită.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii