Ciocolatierul renumitei mărci belgiene Leonidas s-a aflat ieri la Iaşi. ZdI l-a provocat să facă o ciocolată inspirată de oraş. Iată ingredientele

joi, 29 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Ciocolatierul renumitei mărci belgiene Leonidas s-a aflat ieri la Iaşi. ZdI l-a provocat să facă o ciocolată inspirată de oraş. Iată ingredientele

Ciocolatierul belgian al renumitei mărci Leonidas, Daniel Stallaert (FOTO), cel care a impresionat-o pe Prinţesa Diana cu selecţia sa de ciocolate, s-a aflat zilele acestea la Iaşi. Considerat unul dintre cei mai buni artişti de ciocolată din lume, el a susţinut la Palas Mall, ieri, câteva sesiuni demonstrative „How it’s made”. Cei prezenţi au putut afla de la starul culinar cum sunt făcute pralinele Coeur Framboise.

Toate produsele Leonidas – de la praline la biscuiţi, crema tartinabilă, nouga şi restul produselor sunt realizate în singura lor fabrică din Bruxelles, Belgia, ulterior fiind importate în România. În 2014, Leonidas Ciocolată Belgiană implementa la Iaşi, în premieră, conceptul LCC (Leonidas Chocolate & Cafe), de pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Evenimentul de ieri a marcat cei 10 ani de prezenţă Leonidas pe piaţa locală. Pe lângă Iaşi, Leonidas mai are deschise ciocolaterii şi în Bucureşti, Cluj, Bacău şi Piteşti.

„Ziarul de Iaşi” l-a provocat pe Daniel Stallaert la un exerciţiu de imaginaţie: să spună ce arome şi ingrediente ar folosi pentru a crea o ciocolată inspirată de oraşul Iaşi. Cu o abordare simplă şi autentică, ne-a răspuns că ar folosi o cremă de brânză dulce şi o glazură crocantă pentru a imita textura şi aroma plăcintelor „poale-n brâu”. Pe ambalaj ar scrie şi un mesaj pentru iubitorii de ciocolată din România, în care îşi exprimă speranţa că se vor distra la fel de mult mâncând-o, pe cât s-a distrat el creând-o.

L-am întrebat şi cu ce ciocolată a reuşit să o cucerească pe Lady Diana, regretata Prinţesă de Wales: „Prin simplitate. Fără praline cu aur, fără culori şi «bling-bling». Doar ciocolată, cremă de vanilie şi nougatină”. În fiecare lună, maestrul Leonidas îi trimitea Prinţesei câte un kilogram de ciocolată.

Leonidas a fost fondată în 1913. Stallaert a povestit că pasiunea sa pentru ciocolată a început de mic, inspirat de mama sa, care iubea deserturile. El a urmat o şcoală de patiserie şi a intrat în industria ciocolatei în 1986.

Stallaert ne-a spus că preferinţele pentru aromele ciocolatei variază în funcţie de regiuni şi ţări, iar el este dedicat să creeze produse care să se potrivească gusturilor locale şi să surprindă papilele gustative ale clienţilor. Starul culinar observă că plăcerea de a savura o ciocolată rămâne constantă, fiind o bucurie pentru toţi. „Diferenţa este, poate, că atunci când sunt tineri preferă ciocolata albă şi cu lapte, iar mai târziu ciocolata neagră cu procent mare de cacao, însă plăcerea de a mânca ciocolată este şi va rămâne foarte mult timp”, a spus ciocolatierul Leonidas pentru „Ziarul de Iaşi”

În afara atelierului său de ciocolată, Stallaert găseşte bucurie în călătorii şi gătit. Are şi un sfat pentru cei care vor să urmeze o carieră în domeniul ciocolatei: să iubească munca şi să existe pasiune, iar ciocolata îi va iubi la rândul ei. 

Comentarii