De Business

Punem punctul pe știi

Competiţie internaţională de vinuri, cu experţi din SUA şi Singapore, organizată la Iaşi

miercuri, 31 octombrie 2018, 02:50
2 MIN
 Competiţie internaţională de vinuri, cu experţi din SUA şi Singapore, organizată la Iaşi

International Wine Contest Bucharest va fi organizat la Iaşi în premieră anul acesta în perioada 1-4 noiembrie 2018. Organizatorii susţin că acesta este singurul concurs din Europa Centrală şi de Est care este acreditat atât de către Organizaţia Internaţională a Viei şi a Vinului, cât şi de Federaţia Internaţională a Marilor Concursuri de Vinuri. 

Competiţia a ajuns la cea de-a XV-a ediţie, fiind găzduit de către Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, iar organizatorii spun că au ales Iaşul special pentru a organiza acest eveniment în anul Centenarului Marii Uniri. „Iaşul a fost ales pentru câteva argumente puternice: istoria vitivinicolă puternică, dovedită prin Cultura Cucuteni, este capitala administrativă şi culturală a celei mai mari regiuni viticole a ţării, a avut o contribuţie majoră la realizarea unităţii naţionale şi există o comunitate academică importantă legată direct cu istoria, practica şi economia domeniului vitivinicol şi a ramurilor complementare“, au declarat organizatorii.

La eveniment vor fi prezenţi evaluatori din SUA, Canada, Franţa, Italia, Singapore, Grecia, Moldova, Elveţia şi din România, fiind înscrise în competiţie vinuri de pe întreg mapamondul. Totodată, profesorul american Mike Veseath, cunoscut şi ca The Wine Economist, autorul lucrărilor Războaiele Vinului şi Ocolul Pământului în 80 de vinuri, va susţine o conferinţă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi. Totodată, în acest interval, mai mulţi cercetători ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ vor prezenta juraţilor străini mai multe detalii cu privire la Cultura Cucuteni într-o serie de expuneri ştiinţifice. Conform acestora, România deţine în prezent 180.000 de hectare de viţă de vie, iar Moldova asigură 45% din totalul producţiei naţionale de vin. 

 

 

Comentarii