De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copil de 3 luni, ucis de rujeolă. Este cel de-al şaselea deces înregistrat în judeţul Iaşi

miercuri, 30 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Copil de 3 luni, ucis de rujeolă. Este cel de-al şaselea deces înregistrat în judeţul Iaşi

Un bebeluş de trei luni din judeţul Iaşi a murit din cauza rujeolei. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), acesta este cel de-al şaselea deces înregistrat în judeţul Iaşi şi al 55-lea la nivel naţional, de la apariţia epidemiei.

„În cazul bebeluşului de trei luni s-a confirmat serologic, după deces, că rujeola a fost cauza morţii. De la începutul anului 2018 au fost 266 de cazuri înregistrate la Iaşi, dintre care 40 au fost fără complicaţii, iar şase s-au soldat cu decese“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi.

Conform reprezentaţilor spitalului, în cele patru luni ale anului curent s-au înregistrat de 10 ori mai multe cazuri decât în primele luni ale anului trecut. Astfel, la Spitalul de Boli Infecţioase a fost organizat un pavilion separat pentru bolnavii de rujeolă. „Din cauza complicaţiilor pe care pacienţii cu rujeolă le dezvoltă, se impune un tratament corespunzător cu antibiotice şi medicaţie administrată perfuzabil. Aceasta este o afecţiune deosebit de contagioasă, cu risc de transmitere, iar îndemnul nostru este vaccinarea. Dacă mai sunt sunt părinţi care au reţineri în a-şi vaccina copiii, ar trebui să se sfătuiască cu medicii de gardă“, a mai adăugat profesorul Dorobăţ.

33 de cazuri în ultima săptămână

În judeţul Iaşi au fost confirmate, în ultima săptămână, 33 de cazuri de rujeolă, potrivit ultimelor date furnizate de CNSCBT. Numărul de cazuri a situat judeţul pe locul al treilea la nivel naţional, după Constanţa şi Buzău, cu 63, respectiv 60 de cazuri. Chiar dacă judeţul Iaşi a fost fruntaş în zona Moldovei, şi alte trei judeţe din regiune au fost afectate de pojar în această săptămână. În Neamţ au fost semnalate nouă îmbolnăviri, în Galaţi şase, iar la Suceava s-a înregistrat un caz. Potrivit reprezentaţilor Spitalului de Boli Infec­ţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, judeţele din zonă cer ajutorul Iaşului pentru tratarea pacienţilor. În România, de la debutul epidemiei – februarie 2016, au fost confirmate până în prezent 13.563 de cazuri, dintre care 55 decese.

Comentarii