Creştere cu 10% a numărului de spectatori la Teatrul Naţional

vineri, 29 iunie 2018, 01:50
2 MIN
 Creştere cu 10% a numărului  de spectatori la Teatrul Naţional

Peste 50.000 de spectatori au participat la spectacolele Teatrului Naţional din Iaşi în stagiunea 2017 – 2018, instituţia de cultură ieşeană înregistrând o creştere de 10% atât în ceea ce priveşte numărul de spectatori, dar şi al spectacolelor. Astfel, în această stagiune, au fost susţinute peste 200 de evenimente, o parte dintre acestea fiind realizate sub semnul Centenarului Marii Uniri. 

Cei 100 de ani de la Marea Unire au fost sărbătoriţi de Teatrul Naţional Iaşi prin evenimente realizate cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Primăriei Iaşi, în cadrul Programului Centenar. Astfel, spectacolul Teatru de război, în regia lui Cristian Hadji-Culea, expoziţia interactivă Teatrul Naţional Iaşi sau albumul Teatrului Naţional Iaşi au marcat acest eveniment important din istoria Iaşului.

De asemenea, spectacolele Teatrului Naţional au fost prezente pe scena mai multor festivaluri româneşti de teatru. „Măcelăria lui Iov“, „Goldberg Show – Facerea lumii şi alte întâmplări“, „Seceta roşie“, „Povestea păsării fără cuib“, „Chiriţa în provinţie“ sau „Trădări. Hamlet, un studiu Shakespeare“ au putut fi vizionate de către publicul prezent la festivalurile de teatru din Bucureşti, Chişinău, Cluj, Piatra Neamţ, Craiova sau Timişoara.

Tot în această stagiune, tânăra actriţă a Teatrului Naţional, Ada Lupu, a primit Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Fiica din spectacolul Măcelăria lui Iov de Fausto Paravidino, în regia lui Radu Afrim în cadrul Galei Premiilor UNITER, ediţia a XXVI-a. În ceea ce priveşte numărul premierelor, actorii Teatrului Naţional au pregătit în această stagiune nouă premiere, care au avut loc în cele patru săli de spectacole. Printre cele mai importante se numără „Chiriţa în provinţie“ în regia Ion Sapdaru, „Piele şi cer de Dimitré Dinev“ în regia lui Radu Ghilaş, „Teatru de război“ în regia lui Cristian Hadji-Culea sau „Moartea unui comis-voiajor“ în regia lui Claudiu Goga.

Chiar dacă pe durata verii nu vor avea loc spectacole la Teatrul Naţional din Iaşi, actorii naţionalului ieşean pregătesc deja trei premiere pentru stagiunea viitoare. Astfel, sunt în pregătire spectacolele „Ţinuturile joase“ de Herta Müller, spectacol regizat de Mihaela Panainte, „Ana de hârtie“, un spectacol după textul şi regia Cristei Bilciu, dar şi „Memoria apei“ de Shelagh Stephenson, regizat de Irina Popescu- Boieru. 

Comentarii