De Business

Punem punctul pe știi

Creșterea salariului minim în România: ce scenarii ia în calcul ministrul Finanțelor

duminică, 26 septembrie 2021, 14:58
2 MIN
 Creșterea salariului minim în România: ce scenarii ia în calcul ministrul Finanțelor

Autoritățile discută cu sindicatele și cu patronatele din România pentru a găsi o soluție pentru creșterea salariului minim, soluție în care este luată în calcul și scăderea anumitor contribuții, dar și eliminarea excepțiilor, precizează Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor.

El punctează faptul că este ideal să ai taxe mici și să le plătească toată lumea, lucru după care se ghidează în noua formulă la care lucrează împreună cu sindicatele și patronatele din România.

”Avem o problemă, mulți cetățeni câștigă un salariu mic, mult sub medie, și puțini cetățeni depășesc această medie. Avem discuții în această perioadă, încercăm să venim cu o variantă în care să luăm în calcul o scădere a contribuțiilor, concomitent cu eliminarea excepților”, precizează Dan Vîlceanu într-un interviu acordat Digi24.

Din discuțiile lui Vîlceanu cu patronatele și sindicatele, reiese că propunerile celor două părți sunt apropiate ca procent, respectiv 10-12%(sindicatele) și 8%(patronatele). Această creștere ar duce salariul minim brut în jurul a 2.500 și 2.550 de lei.

”Dacă gândim într-o schemă mai complexă aceste cifre, putem să găsim variante în așa fel încât netul câștigat de cei cu salariul minim să fie mai mare(…) Soluția vine din reducerea unor contribuții gradual, așa încât să nu punem în pericol consolidarea fiscal-bugetară”, adaugă Dan Vîlceanu.Salariul minim brut pe economie în 2021 este 2.300 de lei
În România, salariul minim brut este 2.300 de lei și cel net de 1.386 de lei. Salariul minim pe economie în 2021 a fost majorat de Guvern la începutul acestui an. Salariul minim brut pe economie a crescut în 2021 cu 70 de lei, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Practic, în mână se primește, începând cu acest an 1.386 lei, în loc de 1.346 de lei.

Comentarii