Advertorial

Cum să aveți grijă de legumele din propria voastră grădină (P)

miercuri, 03 august 2022, 08:50
3 MIN
 Cum să aveți grijă de legumele din propria voastră grădină (P)

Un pat de legume sănătos și productiv începe cu o îngrijire adecvată. Majoritatea leguminoaselor prosperă în condiții similare de grădină, necesitând puțin mai mult decât udare și fertilizare adecvată pentru a crește bine. 

Plantarea răsadurilor sănătoase la momentul potrivit al anului pentru anumite soiuri de legume asigură în continuare o creștere bună și recolte abundente. Îngrijirea adecvată variază în funcție de tipul de legumă, așa că urmați instrucțiunile de îngrijire de pe pachetele de semințe și etichetele plantelor pentru fiecare plantă specifică.

Pași pentru îngrijirea grădinii

  1. Unele plante legumicole cresc mai bine cu un sistem de sprijin. Cuștile și țărușii funcționează bine pentru plantele întinse în poziție verticală, cum ar fi roșiile, în timp ce viței-de-vie cățărătoare precum fasolea necesită un spalier. Instalați suporturi înainte sau imediat după plantare. Plantele de viță de vie de obicei se cațără singure pe suport și rareori necesită legare. Plantele cu mișcare au nevoie de obicei de tulpina lor principală legată de țăruș la intervale de 20 cm pentru un sprijin adecvat.
  2. Leguminoasele au în același timp nevoie de multă apă și hidratare, dar poate uneori nu sunteți întotdeauna prezent în propria gospodărie sau sunteți plecat în vacanță. Instalarea unui sistem de irigații cu o electrovalvă de apă este o soluție practică care vă va scuti de griji. Dispozitivul poate fi activat de la distanță prin telefon cu posibilitatea de a uda legumele atunci când este necesar după modul în care v-ați obișnuit. Shop-einstal.ro oferă toate ifnormațiile de care are nevoie orice persoană. Irigarea regulată are ca rezultat rădăcini puternice și o creștere sănătoasă. Majoritatea legumelor au nevoie de 16 ml de apă din ploaie sau irigare pe săptămână, sau 9 ml la baza solului să nu se usuce rădăcinile. Udați legumele lângă baza plantei, o dată sau de două ori pe săptămână este de obicei suficientă, deși legumele pot necesita udare mai frecventă pe vreme caldă și uscată. 
  3. Insectele pot deteriora răsadurile sau le pot răspândi boli. Inspectați plantele săptămânal pentru daune. Cei mai obișnuiți dăunători sunt afidele și melcii. Aceștia pot fi controlați prin îndepărtarea manuală sau prin utilizarea săpunului insecticid. Pulverizați săpunul pe plantele legumicole afectate urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Utilizați un insecticid evaluat sigur pentru plantele comestibile pentru a evita probleme grave ce pot surveni. Creșterea fungică, inclusiv mucegaiul, este cel mai bine controlată prin prevenire. Spațiază plantele în mod corespunzător pentru fiecare soi în parte și evită udarea deasupra capului pentru a minimiza problemele fungice. 
  4. Majoritatea soiurilor de legume necesită fertilizare înainte de plantare. O aplicare a 1 kilogram de îngrășământ pe 50 de metri pătrați de sol înainte de a planta oferă suficiente nutrienți pentru majoritatea plantelor și a solurilor de grădină. Îngrășământul suplimentar aduce beneficii și legumelor după plantare. Aplicați 1 parte la 1/2 litri pe 50 de metri pătrați la jumătatea sezonului de creștere sau când plantele încep să producă. Răspândiți îngrășământul la 15 cm distanță de baza legumelor și udați bine, astfel încât nutrienții să se înmoaie în sol.
  5. Buruienile concurează cu plantele legumicole pentru nutrienți, lumină și apă. Scoateți buruienile din paturile de grădină săptămânal pentru a le împiedica să-și întemeieze rădăcini adânci în  pământ. Tragând o sapă între rândurile de legume smulge buruienile cât timp sunt tinere, astfel încât să nu se poată stabili.

O grădină îngrijită va produce legume pe măsura care vor fi savurate de către clienții voștri sau de membrii familiei. Nimic nu se compara cu satisfacția unui produs crescut de propriile mâini.

Sursă foto: unsplash.com

Comentarii