Cursa pentru finanţare transfrontalieră. Proiectele CJ şi ale Primăriei Iași s-au calificat

vineri, 19 aprilie 2019, 01:59
5 MIN
 Cursa pentru finanţare transfrontalieră. Proiectele CJ şi ale Primăriei Iași s-au calificat

Evaluarea proiectelor depuse în cadrul Programului Operaţional Comun cu Republica Moldova intră în a doua etapă: verificare tehnico-economică şi precontractare. Toate proiectele CJ şi ale Primăriei Iaşi s-au calificat.

Iepuraşul de Paşti a adus deja prima veste bună: toate cele 13 proiecte transfrontaliere depuse de Consiliul Judeţean Iaşi în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, la fel ca şi cele două propuneri ale Municipiului Iaşi, au fost declarate eligibile şi au fost admise în următoarea etapă a procesului de evaluare şi selecţie, respectiv cea tehnică şi financiară.

Aşa cum am mai relatat, în competiţia deschisă în decembrie 2017 au fost înscrise 241 de proiecte, care concurează pentru un total de 89,1 milioane de euro. În exerciţiul financiar precedent al Uniunii Europene (2007-2013), Republica Moldova şi Ucraina erau în acelaşi program, cu o finanţare de 138,1 milioane de euro. Atunci, suma s-a împărţit între 140 de proiecte. Între timp, a fost creat Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iaşi, care „gestionează“ frontiera de pe Prut. Altfel spus, cele 241 de proiecte adunate într-un imobil din Dealul Copoului, unde se află sediul BRCT Iaşi, vin din toate raioanele Moldovei estice şi din toate judeţele Moldovei apusene cu excepţia Vrancei, înlocuită de Bucureşti.

Trecerea în etapa următoare a celor 15 proiecte ale administraţiei ieşene, la care se adaugă încă trei ale Agenţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, este doar un prim pas în cursa pentru obţinerea finanţării. Totuşi, în Programul Operaţional Comun cu Ucraina, primele proiecte, toate pe infrastructură, au fost parafate la sfârşitul anului trecut, iar în martie a fost semnat primul contract de finanţare în domeniul sănătăţii, beneficiarii fiind spitalele din Tulcea, Măcin, respectiv din Izmail.

„Fiecare proiect are un termen propriu de evaluare, în funcţie de complexitatea lui. Cele care au trecut de evaluarea administrativă (cum sunt cele ale CJ şi al Primăriei Iaşi, n.r.) urmează să intre la verificarea tehnico-economică. Niciunul dintre cele două apeluri – proiectele pe infrastructură, cu o documentaţie mai vastă, şi celelalte (numite iniţial „hard“, respectiv „soft“, n.r.) – nu este finalizat în totalitate“, am aflat de la Biroul de Comunicare al BRCT Iaşi.

Silvia Prichici, ofiţer informare, comunicare şi selecţie, nu a putut să ne dea un orizont de timp până la care întregul proces va fi gata, dar a folosit expresia „o etapă lungă până în acel moment“, respectiv încheierea contractelor de finanţare.

Pe ce a mizat CJ Iaşi

Muzeul „Ion Creangă“ va fi restaurat în cadrul proiectului „Călător pe meridiane cultu­rale“, în parteneriat cu raionul Făleşti, unde va fi reabilitat Muzeul de istorie şi etnografie şi restaurată strada entrală a oraşului reşedinţă. Din cei 1,7 milioane de euro, judeţului Iaşi îi vor reveni peste un milion.

Muzeul „Mihai Eminescu“ va fi consolidat şi reabilitat cu ajutorul a 873.000 de euro, bani din proiectul „Educaţie şi cultură fără frontiere“. Partener este tot raionul Făleşti, unde va fi renovată Şcoala Primară Mixtă. Costul total al proiectului este de 1,6 milioane de euro.

Ansamblul Casei Memoriale „Constantin Negruzzi“ de la Hermeziu (Trifeşti) va fi reabilitat „la pachet“ cu repararea bisericii de lemn de la Vorniceni, raionul Străşeni, şi restaurarea cuptoarelor de olărit vechi de 600 de ani din acelaşi sat. Proiectul „Circuit turistic internaţional de promovare a patrimoniului cultural-istoric“ este evaluat la 1,5 milioane de euro.

„Dezvoltarea turismului transfrontalier prin valorificarea tradiţiei, culturii şi monumentelor în regiunea transfrontalieră Ungheni, Republica Moldova – Iaşi, România“ este proiectul prin care CJ speră să restaureze Stăreţia Mănăstirii Golia. Din cei 1,7 milioane de euro, Consiliul Raional Ungheni va nova şi dota Muzeul din comuna Sculeni.

Sănătate şi drumuri bune

În domeniul sanitar, proiectul „Endomanet – Endometriosis Management Network“, în valoare totală de 1,6 milioane de euro, va fi derulat la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna“ şi la Spitalul Raional Făleşti.

Dotarea cu aparatură performantă a secţiei de cardiologie a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ şi modernizarea şi înzestrarea secţiei de pediatrie a Spitalului Raional Străşeni este un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro.

Clădirea monument istoric, veche de peste 160 de ani, a Secţiei Paşcanu a Spitalului de Pneumoftiziologie va fi reabilitată în cadrul parteneriatului cu raionul Teleneşti „Together for health“. Apoi, secţia spitalului ieşean va fi dotată cu echipament medical performant în cadrul unui alt proiect, „Reabilitarea şi modernizarea serviciilor de sănătate în regiunea transfrontalieră Ungheni-Iaşi în vederea îmbunătăţirii, tratării şi detectării de caz a tuberculozei“.

Maternitatea „Cuza Vodă“ va beneficia de un mamograf digital de înaltă performanţă în cadrul unui parteneriat cu Stabilimentul Medical din Raionul Sângerei.

În fine, un tronson de drum judeţean 249A Iaşi-Ungheni de 6,5 km va fi modernizat contra sumei de 1,6 milioane de euro, proiect cu raionul Sângerei. Alţi 9 km din acelaşi drum judeţean vor fi reabilitaţi pentru 1,8 milioane de euro în cadrul unui proiect comun cu Consiliul Raional Leova.

Proiectele „mici“ se referă la prevenirea efectelor cauzate de fenomene naturale (325.000 de euro), la dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în rândul studenţilor (371.447 euro) şi la îmbunătăţirea capabilităţilor bazate pe tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) în Iaşi, Botoşani, Vaslui şi Republica Moldova (2,2 milioane de euro).

Municipiul Iaşi a aplicat pentru „Identitate şi memorie. o abordare multietnică transfrontalieră“, împreună cu raioanele Teleneşti şi Soroca, proiect în valoare de 7,6 milioane lei.Spitalul de Recupe­rare (ieşean) şi Institutul de Neurologie şi Neuro­chirurgie (din Chişinău) şi-au unit forţele în cadrul proiectului „ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency“, cu o valoare de circa 6,6 milioane lei.

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro şi Ziarul de Iaşi în cadrul proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination“, cofinanţat de UE prin DG Regio. Informaţiile prezentate nu reprezintă poziţia oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine autorului şi publicaţiei.

Comentarii