De Business

Punem punctul pe știi

Daea a dat 14 milioane lei de la UE, un primar ALDE a cheltuit și un candidat PSD a primit

marți, 22 septembrie 2020, 11:58
2 MIN
 Daea a dat 14 milioane lei de la UE, un primar ALDE a cheltuit și un candidat PSD a primit

Primarul comunei Romuli (Bistrița-Năsăud), Ioan Monița, a plătit peste 14 milioane de lei pentru construirea a două drumuri forestiere. Banii au ajuns la firma pesedistului Tamaș Surd, candidatul PSD la primăria Călinești Oaș (Satu Mare). Fondurile: europene.

Ioan Monița conduce comuna Romuli din județul Bistrița Năsăud de 16 ani, timp în care a schimbat trei partide. A trecut pe la PDL, PNL și a ajuns într-un final la ALDE, unde a fost numit la șefia organizației județene.

Partidul Social Democrat se laudă pe site-ul guvernarepsd.ro că a finanțat construcția și modernizarea a două drumuri forestiere în comuna Romuli. Pentru fiecare drum s-au alocat câte 6,8 milioane lei, bani europeni proveniți din Programul Național de Dezvoltare Rurală, program derulat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. AFIR a fost condusă de Adrian Ionuț Chesnoiu, fost polițist și membru în TSD Olt, iar la conducerea ministerului s-a aflat ministrul Petre Daea. Aceasta este filiera prin care PSD se laudă că a pompat aproximativ 14 milioane lei în comuna bistrițeană Romuli.

PSD încasează pe firmă privată

Ce s-a întâmplat cu banii? Primăria Romuli, sub conducerea lui Ioan Monița, a organizat două licitații pentru atribuirea contractelor pentru construirea celor două drumuri forestiere. Prima a fost estimată la 6,28 milioane lei, iar cealaltă la 6,25 milioane lei. Însă, în urma licitațiilor, cele două contracte au fost adjudecate la 7,17 milioane lei, respectiv 7,13 milioane lei. Practic, valoarea celor două contracte a crescut cu aproximativ 900.000 lei fiecare. Dar coincidențele nu se opresc aici. La ambele licitații s-a înscris o singură firmă, Tomi Alex, care a depus ofertele mărite. Și a câștigat.

Firma Tomi Alex, înregistrată în comuna Călinești Oaș, are doi asociați: Irina și Tamaș Surd. În 2013, Tamaș Surd s-a aflat pe lista pesediștilor care i-au cerut senatorului Valer Marian să părăsească organizația PSD Satu Mare. Acum, Tamaș Surd candidează la fotoliul de primar al comunei Călinești Oaș din partea PSD. Într-un clip electoral postat pe pagina sa de Facebook, Tamaș Surd le promite localnicilor că va defrișa o pădure de trei hectare pentru a face rost de teren pentru construcția unor case.

Astfel, banii alocați de Chesnoiu și Daea pentru cele două drumuri forestiere au ajuns la colegul lor de partid prin intermediul primarului Ioan Monița de la (azi) ALDE.

Continuarea, pe newsweek.ro

Comentarii