De ce a fost boicotat referendumul la Iaşi? Nedumerire, neîncredere

luni, 08 octombrie 2018, 02:01
6 MIN
 De ce a fost boicotat referendumul la Iaşi? Nedumerire, neîncredere

„Ziarul de Iaşi“ a contactat şefi de partide, parlamentari şi primari pentru a încerca să afle care au fost motivele pentru care ieşenii nu au ieşit la vot. „Din păcate, nu s-a conştientizat pericolul a ceea ce înseamnă ca un copil să fie crescut de două mame sau de doi taţi“, a spus Maricel Popa, şeful PSD Iaşi. „Şi-au dat seama că este un referendum fără miză, mulţi s-au simţit manipulaţi şi cred că foarte mulţi nu sunt de acord cu tema în sine“, a menţionat deputatul Cosette Chichirău, şefa USR Iaşi. „Am auzit punctul de vedere al unor oameni, foarte strânşi legaţi de activitatea bisericească, care au refuzat să se ducă la vot considerând că este un atac nepermis al lui Dragnea faţă de acest referendum“, arată primarul Mihai Chirica. Liberalul Marius Bodea, deputat şi şef al organizaţiei municipale a PNL Iaşi, crede că vina o are Liviu Dragnea, care a avut „tupeul nemărginit“ de a confisca o temă venită de la cetăţeni. „Primarii de comună nu au mobilizat nimic, în condiţiile în care, pe o temă politică, orice primar PSD scoate la vot 30-40% din electorat“, ne-a declarat deputatul Petru Movilă. Primarii PSD ieşeni recunosc, sub anonimat, că nu s-au implicat. Alţii spun că întrebarea a fost neclară. „A fost o întreagă ambiguitate în modul în care a fost formulată întrebarea, în rândul unor cetăţeni cu care am mai vorbit a stârnit chiar suspiciuni“, consideră Constantin Zamfirache (PSD). „Oamenii au avut temeri că întrebarea ascunde şi altceva“, a menţionat şi Stelian Turcu (PNL). „Principalele motive pentru prezenţa scăzută sunt faptul că nu a fost foarte bine explicat referendumul, nu a ajuns mesajul la oameni“, arată Cătălin Martinuş (PSD).

„Ziarul de Iaşi“ a contactat aseară mai mulţi lideri politici pentru a vedea ce explicaţii găsesc ei pentru prezenţa scăzută la vot. Ambiguitatea întrebării de pe buletinul de vot şi lipsa unei mize reale la referendum au fost cele mai frecvente cauze identificate de politicieni, cel puţin la nivel de comune. În oraşe şi municipii, boicotul popularizat în mediul online pare să fi avut efectul scontat. Unii lideri au atribuit eşecul în contul guvernării PSD-ALDE, cu trimitere specială la şeful PSD, Liviu Dragnea. Alţii spun că modul în care a fost formulată întrebarea a creat „temeri şi suspiciuni“ în rândul cetă­ţenilor că, de fapt, votează altceva decât redefinirea familiei în Constituţie.

„Eu cred că românii sunt mai toleranţi şi mai inte­ligenţi decât îi credeau partidele clasice, PSD şi PNL. Şi-au dat seama că este un referendum fără miză, mulţi s-au simţit manipulaţi şi cred că foarte mulţi nu sunt de acord cu tema în sine“, a menţionat de­putatul Cosette Chichirău, şefa USR Iaşi. Parlamentarul a susţinut că au fost nereguli la vot, cel puţin în ceea ce priveşte listele suplimentare, şi a adăugat că Guvernul a scos intenţionat sistemul de monitorizare a votului pentru „a fradua“. „Din păcate pentru ei, nu se pot frauda chiar milioane de voturi“, a conchis Chichirău.

Mihai Chirica: „E un eşec al clasei politice, în special al PSD“

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, consi­deră că referendumul a fost „foarte prost organizat“ şi a amintit de ambiguitatea întrebării, alături de „un amestect nepermis“ al politicului pe o temă care nu reprezenta o temă politică. „E un eşec evident al clasei politice şi în special a PSD. Eu, personal, am auzit punctul de vedere al unor oameni, foarte strânşi legaţi de activitatea bi­sericească, care au refuzat să se ducă la vot considerând că este un atac nepermis al lui Dragnea faţă de acest referendum“, a menţionat primarul Chirica. El a adăugat că rezultatele arată foarte clar care este nivelul de încredere a românilor în clasa politică.

La rândul lui, preşedintele PMP Iaşi, deputatul Petru Movilă, a susţinut că PSD şi ALDE au încercat să-şi „spele“ imaginea („dată de prostiile guvernării“) confiscând o temă na­ţională. La fel, Movilă crede că referendumul a fost organizat deficitar, iar cetăţenilor nu le-a fost explicat corect subiectul şi formularea întrebării. „Ei (primarii de comună, n.r.) nu au mobilizat nimic, în condiţiile în care, pe o temă politică, orice primar PSD scoate la vot 30-40% din electorat. Au reuşit să implice biserica în scandaluri politice şi să ducă în derizoriu o temă importantă“, a spus deputatul Movilă.

În schimb, liberalul Marius Bodea, deputat şi şef al organizaţiei municipale a PNL Iaşi, a precizat că referendumul „nu a fost al lui Dragnea sau al PSD“, el subliniind că această temă a fost „fluturată şi înghiţită nemestecat de mulţi“. În acelaşi timp, Bodea i-a reproşat lui Dragnea „tupeul nemărginit“ de a confisca o temă iniţiată de cetăţeni, de­mers care a creat percepţia că ar fi „refe­rendumul lui Dragnea“. „Şi am ajuns în­tr-un punct absurd, sa fie înfieraţi cei care au mers la vot sau au opţiuni pentru familie heterosexuală, tocmai de cei ce au propagat ideea toleranţei. Din acest eşec al invalidării referendumului a câştigat, paradoxal, doar PSD. Românii s-au înjurat non-stop între ei în această perioadă, în special, cei anti-PSD. Şi la viitoarele ale­geri vor sta acasă scârbiţi de ce au putut să audă în această perioadă, iar absenteismul favorizează PSD în România“, a opinat deputatul Bodea. El a concluzionat că îndemnul la boicot a fost „fericirea PSD“ şi a menţionat că toată energia consumată pentru boicotarea scrutinului a fost greşită. „Democraţia se întâmplă la urne, nu acasă şi nu pe reţelele de socializare“, a conchis Bodea.

Şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, a catalogat drept „o speculaţie“ declaraţiile celor care spun că este vorba despre un eşec al PSD şi a susţinut că altele sunt cauze pentru invalidarea referendumului. „Din păcate, nu s-a conştientizat pericolul a ceea ce în­seamnă ca un copil să fie crescut de două ma­me sau de doi taţi“, a spus Maricel Popa. El a ţinut să adauge că, totuşi, în Iaşi prezenţa a fost mai mare decât în alte zone din ţară.

Primar PSD: „Dacă m-aş fi implicat, rezultatul era altul“

Dintre şapte primari cu care am vorbit aseară telefonic, doar trei au acceptat să fie citaţi cu declaraţii oficiale. Ceilalţi patru, atât de la PSD, cât şi de la PNL, ne-au mărturisit că, pentru ei, referendumul nu a fost o miză şi din acest motiv nu s-au implicat pentru a-i mobiliza pe cetăţeni.

„Dacă m-aş fi implicat, rezultatul era altul“, a susţinut un primar PSD.

Un alt edil, tot de la PSD, a subliniat că referendumul „a fost foarte prost organizat“, iar oamenilor nu li s-a explicat care este cu exactitate obiectul lui. „Sunt cetăţeni care au venit la mine şi mi-au spus că ei nu merg la referendum pentru că nu sunt de acord cu homosexua­litatea. Au înţeles exact invers“, a susţinut edilul.

Unul dintre primarii care a acceptat să fie citat este Cătălin Martinuş, de la Dobro­văţ. „Principalele motive pentru prezenţa scăzută sunt faptul că nu a fost foarte bine explicat referendumul, nu a ajuns mesajul la oameni, apoi ar fi faptul că nu au fost implicaţi cei care de obicei mobilizează po­pulaţia, respectiv politicienii, şi, nu în ultimul rând, cetăţenii nu au simţit că a fost o miză, şi dacă nu este miză, oamenii nu au o motivaţie să iasă la vot“, a spus Martinuş (PSD).

În schimb, liberalul Stelian Turcu, de la Leţcani, a mers pe linia partidului său şi a susţinut că este un eşec al PSD-ALDE, în sensul dezamăgirii pe care populaţia o are faţă de actuala guvernare. În acelaşi timp, a amintit şi el despre „ambiguitatea întrebării“. „Oamenii au avut temeri că întrebarea ascunde şi altceva“, a menţionat Turcu.

O declaraţie asemănătoare a avut şi Constantin Zamfirache (PSD), de la Grajduri. „A fost o întreagă ambiguitate în modul în care a fost formulată întrebarea, în rândul unor cetăţeni cu care am mai vorbit a stârnit chiar suspiciuni. Era mult mai relevant dacă întrebarea era clară“, a precizat, la rândul lui, edilul social-democrat.

VEDEȚI ȘI:

Cea mai slabă prezenţă la urne din istorie. Iaşul a bifat şi două recorduri la nivel naţional

Comentarii