Documentul care dovedeşte că proiectul de OUG pentru programul Anghel Saligny a venit la Ministerul Justiţiei abia după demiterea lui Stelian Ion

vineri, 03 septembrie 2021, 11:10
3 MIN
 Documentul care dovedeşte că proiectul de OUG pentru programul Anghel Saligny a venit la Ministerul Justiţiei abia după demiterea lui Stelian Ion

Un document guvernamental oficial consultat de G4Media.ro arată că Ministerul Justiţiei a primit abia joi, 2 septembrie, adică la o zi după ce premierul Cîţu l-a remaniat pe ministrul Stelian Ion, proiectul în original de ordonanţă de urgenţă pentru lansarea programului naţional de investiţii ”Anghel Saligny”. Documentul are ca dată de intrare 2 septembrie, iar Ministerul Dezvoltării este instituţia care l-a trimis către Ministerul Justiţiei. Documentul contrazice astfel versiunea lansată de premierul Florin Cîţu, care l-a acuzat pe Stelian Ion că nu ar fi vrut să avizeze proiectul de OUG. Stelian Ion a declarat în repetate rânduri că Ministerul Justiţiei nu putea da un aviz de legalitate pentru că nu avea documentul original. Cu toate acestea, Cîţu a semnat pe 1 septembrie cererea de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei.

Astfel, în seara zilei de 1 septembrie, Florin Cîţu declara la sediul guvernului că ”Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este o ministru care, din nefericire, nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. Un exemplu este desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată. A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu eşti de acord să dezvolţi comunităţile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin Programul de Guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie şantajat”.

Tot miercuri, înainte de revocare, Cîţu declarase că originalul ordonanţei privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” a fost transmis Ministerului Justiţiei pe 25 august. „Am verificat cu ministrul Dezvoltării. Pe 25.08 am primit copia că a fost trimis originalul acestei ordonanţe la Ministerul Justiţiei”, a spus premierul, citat de Agerpres.

În replică, Stelian Ion spunea pe 1 septembrie că a primit, de la Ministerul Dezvoltării, o copie privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, nu originalul: „De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document. Potrivit Hotărârii de Guvern 561/2009, care reglementează această activitate, de elaborare şi adoptare a actelor normative la nivel de Guvern, ultima instituţie avizatoare în acest lanţ de avizare este Ministerul Justiţiei. Ca atare, de fiecare dată ne vin la avizare proiectele de acte normative cu toate semnăturile şi toate avizele luate de la toate ministerele. De data aceasta, deşi adresa de înaintare a conţinut în mod eronat, consider că este o greşeală, care poate fi rectificată, nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune că s-ar fi trimis originalul, s-a trimis în realitate o copie. În documentaţia noastră, în registrele noastre figurează acel dosar ca fiind copie”, potrivit Agerpres.

Mai mult, Stelian Ion a spus că în acea zi au fost trimise aceleaşi documente şi către Ministerul Transporturilor şi către Ministerul Justiţiei. „Deci, nu avea cum să fie originalul împărţit la mai multe ministere”, a arătat ministrul Stelian Ion.

Acesta a subliniat astfel că la Ministerul Justiţiei există o adresă de înaintare „şi în spatele ei este actul semnat doar de către domnul ministru Cseke Attila, fără celelalte avize, deci este o copie”. „Nu avea cum să fie transmis către Consiliul Legislativ un original, de vreme ce la noi ar fi fost originalul”, a mai arătat ministrul.

SURSA: G4MEDIA

 

 

 

Comentarii