Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dulapul din schelet

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Un preşedinte aproape mort conduce România.

Preşedintele Klaus Iohannis este principalul vinovat pentru criza politică de astăzi. Dorinţa lui de a instala în fruntea guvernului şi a PNL, prin orice mijloace, o nulitate îngălată a declanşat isteria. Culmea (ori, mai bine zis, blestemul românilor) este că bătălia pentru funcţii se poartă între indivizi profund antireformatori, fiindcă atât Iohannis, cât şi Florin Cîţu, başca trompetistul Ludovic Orban sunt adepţii status-ului quo în justiţie. Este singura variantă în care furtul miliardelor de euro de la bugetul central ori promise de UE se poate face fără ca procurorii şi judecătorii să solicite o taxă de protecţie exagerată. Oameni cu familii numeroase sunt şi ei, săracii!

Or, lipsa reformelor din justiţie atrage după sine scăderea apetitului pentru orice fel de reforme - de ce să te legi la cap dacă nu te doare mintea? De altminteri, lenea cu care în special liberalii  au abordat guvernarea începe deja să nască monştri însetaţi de sânge galben. Creşterea aberantă a preţurilor la alimente coroborată cu explozia facturilor la electricitate şi gaz va aduce populaţia în pragul foametei.

Problema PNL devine cu atât mai serioasă, cu cât apariţiile periodice ale lui Cîţu, cu scopul de a „explica” mersul economiei - premierul debitând, în realitate, nişte prostii extraordinare - enervează pe toată lumea. Adăugând la toate acestea echipa de „specialişti” cu care favoritul lui Iohannis mimează căutarea de soluţii pentru creşterea nivelului de trai, deţinem deja majoritatea ingredientelor necesare unei din ce în ce mai inevitabile explozii sociale. 

De nemulţumirea românilor vor profita, din păcate, PSD şi AUR, cu toate că nu se aşteptau nici ele să aibă un asemenea noroc atât de repede. Remarcăm uimiţi incredibila asemănare cu perioada 1996-2000, când amatorismul preşedintelui Emil Constantinescu a aşezat România pe marginea prăpastiei. Şi atunci, în timp ce economia se prăbuşea în gol, un partid (PD) a părăsit coaliţia de guvernare condiţionând întoarcerea alături de CDR de alungarea incompetentului prim-ministru Victor Ciorbea. Cu greu, Ciorbea a fost tras pe linie moartă (provizoriu, căci PSD şi ALDE îi vor resuscita fantoma peste ani), ca şi Radu Vasile, ceva mai târziu, dar răul fusese deja făcut. Convenţia Democratică se dezvăluise electoratului ca o coaliţie strâmbă, inertă, dar doldora de fripturişti ce urmăreau doar umplerea buzunarelor. Cu excepţiile de rigoare, evident.   

Aflat la al doilea mandat, deci fără teama de a pierde şansa realegerii, şi parcurgând o etapă a istoriei mai generoasă în oportunităţi decât cea din urmă cu peste două decenii, Iohannis putea decanşa marea schimbare la minte a României. Doborât însă de indolenţa sa proverbială, preşedintele a preferat să-şi mai angajeze un lacheu în loc să pornească vitejeşte la luptă. Oh, da, nu ar fi fost deloc o luptă uşoară, dar aşa, prin confruntarea cu un adversar redutabil, rămâi înscris pe vecie în letopiseţe.

Au mai scris-o şi alţii: la cum merg lucrurile astăzi, PNL riscă să împărtăşească soarta PNŢCD, cel îngropat fără slujbă de pomenire de preşedintele Constantinescu. Dar, la cum conduc liberalii România, nu pare defel vreo pierdere dispariţia unui alt partid care a înşelat teribil încrederea alegătorilor. Cât îl priveşte pe Iohannis, după câte ştim, acesta are asigurată pe viaţă funcţia de şef al Institutului Brabantului, unde va îmbătrâni la fel de frumos precum celălalt profesor, Emil Constantinescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri