Duminică sunt Floriile la ortodocși. De luni începe Săptămâna Mare

sâmbătă, 24 aprilie 2021, 01:58
2 MIN
 Duminică sunt Floriile la ortodocși. De luni începe Săptămâna Mare

Ce obiceiuri se mai păstrează în lumea satelor?

Sfârşitul acesta de săptămâna şi perioada următoare marchează momente importante pentru creştinii ortodocşi. Pe de o parte, aceştia vor termina în curând Postul Mare, din perioada Paştelui, considerat a fi cel mai aspru dintre toate posturile din anul bisericesc, ce începe la 1 septembrie. Însă postul va continua şi săptămâna următoare, când creştinii ortodocşi se vor pregăti pentru sărbătoarea Învierii Domnului, marcând Săptămâna Patimilor.

Înainte de aceste evenimente, duminică creştinii vor sărbători Floriile. Mii de ieşeni care poartă nume de flori îşi vor serba onomastica în sărbătoarea religioasă, marcând ultima zi de post şi începerea, de luni, a Săptămânii Mari, cunoscută şi ca Săptămâna Patimilor.

Legat de Florii există mai multe tradiţii şi obiceiuri care s-au înfiinţat de-a lungul generaţiilor în ţară, în special la sate. Spre exemplu, în Bucovina, sărbătoarea Floriilor poartă numele de Duminica Stâlparilor. Tot în ziua de Florii, oameni merg cu ramuri de salcie la biserică pentru a-L întâmpina pe Hristos. Acesta ramuri sunt sfinţite şi puse la icoane şi apoi păstrate, fiind în unele locuri puse pe pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească. Aceste ramuri de salcie au menirea în popor de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sătenii aruncând uneori mâţişorii de salcie în curte dacă începea să plouă cu gheaţă.

Comentarii