E sau nu de scrijelit pe toacă: unde a dormit la Iaşi Prea Fericitul?

vineri, 30 martie 2018, 01:49
3 MIN
 E sau nu de scrijelit pe toacă: unde a dormit la Iaşi Prea Fericitul?

Deşi până acuma cam aveam niscai dubii dacă e în realitate aşa au ba, iacătă că trebuie să le cam dăm olecuţă de dreptate celor care tot susţin cu orice ocazie că există fricţiuni vechi şi ireconciliabile între întâi-stătătorul BOR, patriarhul Daniil, şi cel care, potrivit cutumei, ar fi urmaşul lui la tron, mitropolitul Teo Fanfan.

Să ne fie cu iertăciune de la Doamne Doamne, dar trebuie musai să vă povestim pe astăzi despre o anumită situaţiune de care se vorbeşte de câteva zile pe şoptitelea şi cu mâna la gură printre popimea mai informată din arhiepiscopie şi nu numai. Cică la ultima lui vizită la Iaşi, aia de săptămâna trecută, patriarhul Daniil a făcut o treabă pe care n-a mai făcut-o niciodată niciun predecesor de-al său: nu a dormit noaptea în odăile austere ale metropoliei.

Şi asta cu atât mai mult a atras atenţia cu cât, Doamne feri, suntem în Postul Mare iar ajunatul, patul tare şi mâncarea puţină şi nesărată sunt la mare căutare pe acolo. Ei bine, patriarhul zice-se că ar fi ales să stea peste noapte la cel mai tare otel internaţional din târg, iubiţi dreptcredincioşi. Alţii spun că nu-i nimic nefiresc aici şi nici vorbă de ceartă între cei doi.

Acuma, Doamne iartă-ne şi păzeşte-ne, dar parcă ne mănâncă limba să mai punem o întrebare: oare s-a plătit cu bani cash păcătoşi, cu cardul sfânt, sau s-a trecut totul în contul relaţiilor bune şi vechi cu patronii de la Bucale? Am întrebat, n-am scrijelit pe toacă…

Jurnal de post în lumea celor cu sutană

Şi dacă tot veni vorba de noi păcătoşii în raport cu ele, cele sfinte, şi ei, cei neprihăniţi, haideţi să vă mai spunem una, că tot suntem în Postul Paştelui şi, iacătă, ne pregătim şi sufleteşte şi trupeşte de Săptămâna Mare. Tot de prin popimea ieşeană adunată şi la enoriaşi dată se mai aude că Teo Fan Fan ar avea ceva cazne nu numai acolo sus la Bucureşti, la patriarhie, dar şi aicea la Iaşi, deşi, iată, face acuşica aproape zece ani de domnie întru cele sfinte în Moldova.

Unele personagii bine informate spun că asprimea mitropolitului în judecarea păcătoşilor i-ar fi determinat pe unii să caute adăpost mai la fereală . Dar nu numai asta ar fi, mai vorbeşte popimea, ci şi faptul că cel mai înalt în grad din subordinea sa, PS-ul Colly Nick, îl cam nesocoteşte şi, mai mult, el trage cele mai lungi sfori şi groase curmeie din parohie, tot el fiind şi acela care are spate la Bucureşti, direct la primul om, dar are în mână şi cei mai mulţi oameni influenţi de la Iaşi, dinafara bisericii.

Unii zic chiar că anumite personagii iau în calcul tot felul de scenarii, care de care mai fanteziste, urmare a postului aspru, care i-a pus la mare încercare.  Dar acum, că s-a mai încălzit pe afară, unii trag nădejde că va fi bine, poate că s-or mai linişti spiritele, că vor avea unde să zburde, nu să stea închise în chilie.

Comentarii