Eleva regizor de la Iaşi cu 4 trofee şi 14 premii, la 16 ani

vineri, 29 iunie 2018, 01:50
6 MIN
 Eleva regizor de la Iaşi cu 4 trofee şi 14 premii, la 16 ani

Performanţa Marei Crăcăleanu este cu atât mai de apreciat cu cât scurtmetrajul ei, „Mirrorcide“, are o poveste frumoasă, dar e realizat cu un buget foarte mic, cu actriţe care-i sunt colege şi prietene.

La doar 16 ani, Mara Crăcăleanu, elevă la Colegiul „Mihai Eminescu“ din Iaşi, are deja 4 trofee si 14 premii câştigate în circuitul internaţional al festivalurilor de film. Performanţa este cu atât mai mult de apreciat dacă ţinem cont de faptul că scurtmetrajul „Mirrorcide“ are o poveste frumoasă: e realizat fără buget mare, cu actriţe care sunt colege şi prietene de-ale Marei. Unul dintre profesioniştii din echipă a fost directorul de imagine Relu Tabără, uimit şi el de talentul şi determinarea Marei, care a gândit scenariul şi regia pâna la cel mai mic detaliu. Tânăra ne-a povestit că, încă din clasa a IV-a visează să se facă regizor, că a învăţat cum să scrie un scenariu şi să regizeze un film după tutoriale online ale profesioniştilor în domeniu şi că cel mai dificil a fost să-i convingă pe adulţi că îşi doreşte mult să facă un film.  Dar, firesc, apare întrebarea: cum a reuşit să facă un film, chiar şi un scurtmetraj, fără un buget şi platou de filmare, film premiat deja la nivel internaţional?

„Consumă filme pe pâine“

Nu, nu are părinţi bogaţi, aşa cum s-ar gândi mulţi. Poate singurul avantaj ar fi că Mara nu are fraţi, şi atunci părinţii îşi permit să investească mai mult în proiectele fetei. Adică, să-i permită sa filmeze acasă, să încerce să găsească un studio unde să filmeze şi să o ajute cu banii pentru taxele de înscriere în circuitul festivalurilor internaţionale; ori să îi găsească un cameraman cu experienţă care să accepte să filmeze scenele scurtmetrajului. Răspunsul corect este că Mara Crăcăleanu e un adolescent talentat care ştie ce vrea încă din clasa IV-a, când s-a hotărât să devină regizor, şi care de atunci a învăţat şi a muncit zi de zi până când a realizat primul ei film multipremiat internaţional. La 16 ani a făcut primul pas concret spre visul de a deveni regizor. Dar, până să ajungă aici, a vizionat şi analizat sute de filme, a accesat masterclass-uri online în limba engleză ale profesioniştilor despre modul în care se scrie un scenariu şi cum se realizează un film. De multe ori nu a dormit nopţile şi a pus pe hârtie scenarii şi etapele producţiei. S-a documentat singură şi a aflat care este circuitul internaţional al festiva­lurilor de film, unde şi cum se poate înscrie cu filmul pe care l-a realizat, în doar câteva luni. „Copilul nostru consumă filme pe pâine. După ce a discutat cu ea, operatorul care a filmat cadrele ne-a spus că Mara chiar ştie ce vrea, şi că are totul gândit, pus la punct pe hârtie, scenariu, regie, muzica, distribuţie, echipa. Va face un film! Ne-a uimit şi pe noi determinarea ei, şi de aceea o susţinem“, spun părinţii Marei. 

„Prea tânără pentru Cannes“

Din această pasiune transpusă în ore de cercetare, de auto-instruire, învăţare şi muncă, a aparut „Mirrorcide“, cu un scenariu scris de Mara. Este un scurtmetraj de ficţiune, despre adolescenţi şi propria imagine filtrată prea des prin camera telefonului. Este un film care vorbeşte despre izolarea individului, cauzată de obsesia self-image-ului, şi care a obţinut deja premii la 14 competiţii prestigioase de profil din Statele Unite, Asia şi Europa, între care „Young Filmmaker Award“, la Best Shorts Competition, Los Angeles Film Awards, Accolade Global Film Competition, Calcutta International Cult Film Festival (India) si ARFF Berlin. Filmat şi produs anul trecut din iulie până în noiembrie, filmul are ca protagoniste colege de clasă şi prietene ale Marei. „Nu e imposibil să realizezi un film, trebuie doar să îşi doreşti cu adevărat acest lucru şi să nu renunţi. Să ai un plan foarte bine pus la punct şi să ai noroc de oameni excepţionali care să creadă în tine şi care doresc să te ajute. Eu nu am renunţat, am avut totul planificat şi am avut norocul de a întâlni oameni extraordinari, care m-au susţinut: părinţi care au crezut în mine şi colege care au acceptat să joace în film fără a pune condiţii. Dar cred că cea mai importantă a fost colaborarea cu Relu Tabără, care a realizat filmările, crezând în proiectul meu. M-a ajutat enorm şi am învăţat foarte multe de la el“, ni se destăinuie Mara. Deşi are doar 16 ani, s-a documentat foarte bine în legătură cu festivalurile internaţionale de film. Nu renunţă la ideea de a-şi înscrie filmul la un festival de renume. „Sunteţi prea tânără pentru Cannes!“, a fost răspunsul primit de la prestigiosul festival. „Am trimis emailuri şi celor de la Veneţia, care nu ştiau încă ce răspuns să îmi dea. Mi-au spus că nu au nimic prevăzut în politica festivalului legat de limitele de vârstă. Eu insist totuşi: ştiu că am doar 16 ani, dar nu aş putea totuşi să înscriu filmul în festival ? Nu renunţ uşor la ceea ce îmi propun“, a explicat Mara.

Regizor cunoscut: „Fii foarte mândră de ceea ce ai realizat!“

Va împlini în curând 17 ani şi, bineînţeles, ştie deja ce facultate va urma: regie de film la o universitate din Marea Britanie. S-a documentat şi în ceea ce priveşte finanţarea, în universităţile din UE. Pentru cei care ar ignora premiile obţinute până în prezent şi ar spune că Mara este doar un copil norocos care a beneficiat de susţinerea părinţilor, a prietenilor şi a apropiaţilor, ar trebui amintite nopţile nedormite şi scenariile gândite până la cel mai mic detaliu. Daniel Sandu, regizorul filmului „Un pas în urma serafimilor“, prezent la proiecţia scurtmetrajului  „Mirrorcide“ în cadrul Serilor Filmului Românesc de la Iaşi, a avut un mesaj pentru tânăra ieşeancă la finalul vizionării „Mirrocide“: „Fii foarte mândră de ceea ce ai realizat!“. Tot la Serile Filmului Româ­nesc, Mara l-a întâlnit şi pe regizorul Iura Luncaşu care i-a dat sfaturi importante, ca un adevărat prieten. O altă întâlnire pe care Mara o consideră foarte importantă pentru cariera ei este cea cu regizorul Cristian Mungiu, care a încurajat-o să-şi urmeze visul. Bineînţeles, tânăra din Iaşi nu are de gând să renunţe: „Am deja foarte multe idei pentru un nou film. Când mă voi decide asupra scenariului, cu siguranţă voi reuşi să fac şi următorul film“.

 

Comentarii