Copiii şi secretele adulţilor

Este bine să le cerem copiilor noştri să păstreze secrete?

„— Te las pe tabletă mai mult, dar nu-i spui lui mami. Se supără pe noi!— Eşti cea mai bună bunică din lume!”

duminică, 19 iulie 2020, 11:24
2 MIN
 Este bine să le cerem copiilor noştri să păstreze secrete?

Pare un complot simpatic, nevinovat, specific bunicilor despre care se ştie că sunt mai îngăduitori, mai buni şi le fac pe plac nepoţilor, însă urmările fac parte din categoria neîncrederii în adulţi, lipsei sincerităţii şi a respectului faţă de ceilalţi.

 

 Deşi afirmaţia anterioară vă poate părea exagerată, iată ce învaţă, de fapt, micuţii, luând ca exemplu cazul de mai sus: Mama este personajul negativ care interzice copilului să facă ceea ce îi place şi nu are dreptate.

Bunica îşi dă şi ea seama de faptul că mama nu procedează corect şi alege să devină aliatul celui mic în satisfacerea unor dorinţe dăunătoare. Copilul nu va mai avea încredere în mama în situaţiile care nu îi vor fi pe plac şi va fugi mereu să caute înţelegere la bunica sau la alt adult care va avea o opinie simlară cu a lui.

Cel mic învaţă că respectul şi sinceritatea pot fi contextuale şi că nu e musai să se ţină cont de reguli dacă există sprijin în altă parte. Se va dezvolta nevoia de a ascunde adevărul pentru că efectele sunt îmbucurătoare.

De asemenea, în cazuri mai complexe, când cei mici iau parte la războaiele adulţilor, lucrurile se complică şi mai mult: Copiii sunt atraşi în lupta de dominare a adulţilor şi se vor simţi prinşi la mijloc, fără să mai fie capabili să facă diferenţa între adevărurile părţilor.

Multitudinea informaţiilor ce le sunt puse la dispoziţie îi încarcă emoţional şi îi fac părtaşi la un conflict care nu le aparţine. În funcţie de nivelul afectiv stabilit cu fiecare membru al familiei, copiii vor deveni subiectivi şi se vor îndrepta către cel cu care rezonează mai bine sau îi face pe plac. Coaliţia care se poate forma între copil şi unul sau mai mulţi mebri ai familiei le stârneşte celor mici vinovăţie sau frică faţă de cei din tabăra opusă.

Resursele reduse de a face faţă conflictelor adulţilor îi va epuiza, şi vor avea de dus o povară mult prea mare pe umeri cu repercusiuni ce pot porni de la tulburări comportamentale până la somatizări. Dragi adulţi, nu le răpiţi inocenţa copiilor voştri prin a-i obliga să ţină secrete. Viaţa lor armonioasă poate fi complet modificată atunci când li se atribuie sarcini ce nu le aparţin sau când li se furnizează informaţii greoaie, care pot doar genera frustrări. (Monica DOBREA)

 

Comentarii