Evacuarea Casei Pătrate se amână: motive tehnice. Relocarea sutelor de angajați va dura 2 ani și jumătate

miercuri, 24 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Evacuarea Casei Pătrate se amână: motive tehnice. Relocarea sutelor de angajați va dura 2 ani și jumătate

Singura ofertă depusă la licitația pentru servicii de proiectare și avizare a lucrărilor a fost găsită neconformă.

 

Pe platforma electronică de achiziții publice a fost publicat anunțul de anulare a licitației pentru prima etapă a renovării Casei Pătrate. Pregătirii documentației șantierului, avize și proiect tehnic, a fost evaluată la 460 de mii de lei, puțin peste 93 de mii de euro. A fost a doua încercare de atribuire a contractului: prima, lansată în februarie, a atras două oferte, considerate neconforme; la a doua s-a prezentat unul dintre ofertanții de la runda precedentă, dar nici de data asta nu a trecut de comisia de evaluare. Prin urmare, procedura va fi reluată din nou. Atât realizarea documentației, cât și șantierul sunt finanțate prin PNRR. Însă suma maximă acordată de Programul Național de Redresare și Reziliență nu va depăși 5 milioane de euro, respectiv 500 de euro/mp.

Între timp, așa cum am relatat, toate instituțiile din clădire au fost anunțate să fie pregătite să se mute temporar în alte spații. La Casa Pătrată, funcționează Consiliul Județean, Direcția Județeană de Statistică, Direcția Județeană de Cultură, Instituția Prefectului etc. Clădirea aparține Ministerului Afacerilor Interne, altfel spus Prefecturii, toți ceilalți fiind chiriași.

„Toate instituțiile au fost informate încă de când se completa dosarul pentru obținerea finanțării. Va trebui, fiecare, să găsim soluții, inclusiv noi”, ne spunea recent prefectul Bogdan Cojocaru. „Dacă proiectantul și firma care va câștiga contractul de execuție vor identifica o variantă de lucru pe tronsoane, atunci vom încerca să aplicăm cea mai potrivită soluție. Până nu finalizăm aceste proceduri, nu se pune problema relocării”, a adăugat el, idee pe care a exprimat-o și vicepreședintele CJ Marius Dangă.

Momentul posibilei mutări ar putea fi începutul anului viitor, iar perioada relocării a fost evaluată la 30 de luni. Finanțarea prin PNRR impune ca toate lucrările să fie finalizate până la sfârșitul anului 2026.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV – Casa Pătrată: evacuare iminentă, căutări frenetice. Nu se ştie încă unde vor fi duşi sutele de angajaţi de aici

Comentarii