FOTBAL – Nou prilej de distracţie în Copou: Poli primeşte vizita unei alte trupe amărâte

vineri, 10 martie 2023, 02:50
3 MIN
 FOTBAL – Nou prilej de distracţie în Copou: Poli primeşte vizita unei alte trupe amărâte

Lejerul drum pe care Politehnica Iaşi l-a avut în sezonul regulat al eşalonului doi va ajunge la final duminică. Ultima bornă pe care Poli urmează să o bifeze este Progresul Spartac Bucureşti, o nouă formaţie modestă din toate punctele de vedere, cum sunt aproape toate grupările care joacă în acest sezon în L 2.

Înfiinţată în 2014 şi promovată surprinzător din Liga a III-a vara trecută, clubul care nu are dreptul de a folosi însemnele echipei de tradiţie Progresul, desfiinţată în 2009, pare depăşită din toate punctele de vedere de ceea ce înseamnă divizia secundă. Pe bancă stă patronul-antrenor Andrei Erimia (40 ani), un necunoscut atât ca jucător (nu a prins nicio echipă de seniori), cât şi ca tehnician.

Echipa nu are casă proprie, meciurile oficiale jucându-le, de regulă, la Centrul Naţional de Fotbal Buftea, chiar şi pe terenul sintetic al bazei Federaţiei Române de Fotbal, uneori la Clinceni.

În condiţiile în care bugetul anunţat de Progresul este de circa opt ori mai mic decât cel al Iaşului, e firesc ca în tabăra bucureşteană să se găsească doar jucători necunoscuţi, care au salarii şi sub cele ale „jucătorilor under” din lotul gazdelor! În atare condiţii, nu e de mirare că Progresul ocupă acum o poziţie care duce în Liga a III-a.

De cealaltă parte, după cum se ştie, Iaşi este marea favorită a cursei pentru promovare.

Trupa antrenată de Leo Grozavu, garnisită cu jucători de primă ligă, plătiţi mai bine ca în elită, care beneficiază de condiţii de excepţie, mai are, pe lângă avantajele amintite, şi atuul unui start de an perfect. Poli a trecut lejer de modestele CSC Şelimbăr (4-1, acasă) şi Poli Timişoara (3-1 în Banat), moralul gazdelor fiind astfel la cote înalte.

Sugestiv pentru valoarea lotului ieşean este faptul că un fotbalist precum Julian Marchioni, care ar fi titular incontestabil la mai toate cluburile din Liga a II-a, nu a reuşit să prindă banca de rezerve la ultimul meci oficial, cel de la Timişoara.

Mai trebuie precizat faptul că Poli nu va putea conta duminică doar pe mai vechii accidentaţi Lică şi Istratie, restul lotului fiind apt de joc.

Singurul lucru pe care oficialii gazdelor l-au cerut jucătorilor pentru a nu apărea vreo surpriză nedorită este abordarea partidei cu un grad de concentrare ridicat.

Formaţiile probabile

Poli: Jankov – Martac, Plămadă, Katanec, Finica – Itu, Vaşvari, Roman – Musi, Harrison, Hlistei.

Progresul: Wynney – Leafu, Parfeon, Menn. M. Şandru – Petcu, Purica, I. Costea, E. Lixandru – I. Tudorache, C. Stanciu.

După cum v-am informat, celelalte meciuri din ultima rundă a sezonului regulat al ligii secunde, au loc tot duminică, cu începere de la ora 13:00. Iată programul partidelor: Slobozia – Braşov. Baia Mare – Buzău. Ripensia – Steaua. Metaloglobus – Chiajna. Slatina – Dej. Miercurea Ciuc – Viitorul Târgu Jiu. Dumbrăviţa – Oţelul. Dinamo – Poli Timişoara. Unirea Constanţa – Şelimbăr.

În caz de egalitate de puncte, primul criteriu de departajare nu este golaverajul, ci rezultatele directe. În play-off se califică şase echipe, care vor juca tur-retur, iar în play-out vor fi două grupe, în care se va juca doar în sistem tur.

Numărul de puncte din sezonul regulat se ia în considerare în faza a doua a campionatului, fără a fi înjumătăţit, cum se întâmplă la Liga I.

Promovează direct primele două clasate, CSA Steaua neavând drept de a merge în elită. Următoarele două formaţii vor juca baraje cu grupări de primă ligă. Retrogradează direct ultimele două clasate în grupele din play-out, cluburile de pe antepenultimul loc în cele două grupe urmând a juca un baraj în urma căruia se va mai decide încă o retrogradată. 

Comentarii