De Business

Punem punctul pe știi

Hotelurile Traian şi Astoria, scoase din nou la mezat la preţuri mai mari. Cui îi fac cu ochiul?

joi, 01 martie 2018, 02:50
4 MIN
 Hotelurile Traian şi Astoria, scoase din nou la mezat la preţuri mai mari. Cui îi fac cu ochiul?

Lichidatorii judiciari ai firmei care deţine cele două clădiri istorice din centrul oraşului cer pe ele puţin peste opt milioane de euro. In urmă cu doi ani, preţul de pornire a fost de 7,1 milioane de euro.

Un anunţ postat pe internet în cursul zilei de ieri a pus pe jar mediul de afaceri din Iaşi. Consorţiul de lichidatori judiciari ai societăţii Turism Moldova, patronată de Dănuţ Prisecariu, firmă aflată în insolvenţă, scoate luna aceasta la licitaţie publică cele două cele două hoteluri din centru, Traian şi Astoria. BDO Business Restructuring SPRL şi Casa de Insolvenţă Rava SPRL – filiala Bucureşti organizează pe 7 martie, de la ora 10 la sediul primului lichidator judiciar, licitaţia publică cu strigare pentru vânzarea pachetului de active compus din „teren intravilan în suprafaţă de 561 mp şi consturctie – Hotel Astoria, teren intravilan în suprafaţă de 28 mp, situate în Iaşi, str. Alexandru Lăpuşneanu, nr.1, bunuri mobile ce se regăsesc în incinta hotelului şi deservesc activitatea hotelieră. Pretul de pornire a licitaţiei este de 2.550.000 euro, exclusiv TVA”, se precizează în anunţ. În aceeaşi zi, dar de la ora 15, lichidatorii organizează licitaţiile pentru Hotelul din Piaţa Unirii, pentru „teren intravilan în suprafaţă de 2.442 mp şi constructie – Hotel Traian, teren intravilan în suprafată de 92 mp, situate în Iaşi, Piata Unirii nr.1, bunuri mobile ce se regăsesc în incinta hotelului şi deservesc activitatea hotelieră. Preţul de pornire a licitatiei este de 5.550.000 euro, exclusiv TVA”, se mai precizează în anunţ. Amintim cititorilor că la ultima licitaţie preţurile au fost puţin mai mici, mai exact, Hotelul Traian fusese scos la vânzare în 2016 cu 5 milioane de euro iar Astoria cu 2,1 milioane de euro. Unul dintre cei interesaţi de aceste două hoteluri a fost omul de afaceri şi politicianul Cristian Stanciu care deţine Fundaţia Ecologică Green, Hotel Studis, cumpărat tot de la o societate deţinută de Prisecariu. Acum preţurile sunt prea mari, atunci erau alte preţuri, dar voi lua în calcul. Traian era atunci 5 milioane de euro, acum e 5,5, amândouă trec de 8 milioane de euro. Nu confirm că particip, dar iau în calcul acest lucru", ne-a declarat ieri Stanciu. Firma care administrează hotelul Astoria şi Traian din Iaşi a intrat în faliment acum doi ani, printr-o hotărâre definitivă dată de Curtea de Apel Iaşi. În acest  context, bunurile firmei sunt executate silit pentru a se recupera din datorii.

Datorii de 30 milioane lei

Cea care a insistat pe faliment în acest proces a fost firma luxemburgheză Tonescu Finance, care a preluat creanţa de la BCR. Prin societatea Turism Moldova, Dănuţ Prisecariu operează hotelurile Grand Hotel Traian (68 de camere) şi Astoria (57 de camere) din Piaţa Unirii din Iaşi şi hotelul Rapsodia (150 de camere) din Botoşani. Pe fondul problemelor financiare, Turism Moldova, ce provine din privatizarea unei fostei întreprinderi de stat, a intrat în insolvenţă la propria cerere pe data de 23 septembrie 2014, cu intenţia de a implementa un plan de reorganizare prin care să achite eşalonat principalele creanţe. După definitivarea tabelului creditorilor, administratorul special Dănuţ Prisecariu, ajutat de administratorul judiciar Corneliu Mititelu, a propus planul care a fost validat de judecătorul sindic în septembrie 2015. Un raport aferent trimestrului IV din primul an de reorganizare (29 iunie-29 septembrie 2016), arăta că planul este unul viabil şi că veniturile erau suficiente atât pentru plata cheltuielilor curente, cât şi pentru respectarea graficului de plăţi. Atunci a fost achitat peste un milion lei pentru creditorii garantaţi Tonescu Finance (cesionar BCR), OTP Bank şi ANAF. Însă potrivit tabelului definitiv, Turism Moldova mai are de plătit creanţe de peste 30 de milioane de lei. În planul de reorganizare, Prisecariu a menţionat că „vânzarea patrimoniului ar reduce şansele de recuperare a creanţelor şi ar duce la înstrăinarea acestuia la o valoarea inferioară faţă de valoarea sa reală”.

După proiectele lui Gustave Eiffel

Din anul 2001 până în 2003, Dănut Prisecariu, fostul proprietar SC Alimentara SA şi Tele M, a achizitionat de pe piaţa Rasdaq şi de la Ministerul Turismului acţiunile deţinute la SC „Turism Moldova” SA, devenind proprietarul societăţii care avea în patrimoniu Hotelul Traian. Clădirile din Piaţa Unirii au o istorie bogată, aceastea fiind construite în 1882 după proiectele inginerului francez Gustave Eiffel. Hotelul Traian din Iaşi a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004. Ofertanţii care doresc să participe la licitaţie trebuie să depună la sediul din Bucureşti cel mai târziu cu două zile lucrătoare înainte de organizarea sedinţei de licitaţie, până la ora 16, documentele specificate în cuprinsul Caietului de sarcini ce poate fi achizitionat pentru suma de 5.000 de lei, fără TVA. 

 

 

Comentarii