Proiecte europene de sute de milioane, la UMF

Iaşul ar urma să aibă cel mai modern Centru de Simulare din ţară

joi, 21 martie 2019, 02:50
2 MIN
 Iaşul ar urma să aibă cel mai modern Centru de Simulare din ţară

Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, au semnat ieri la sediul UMF Iaşi contractul de finanţare pentru proiectul „Recompartimentarea, modernizarea spaţiilor de învăţământ, cu păstrarea funcţionalului existent“ destinat clădirii „Nicolae Leon“ a UMF Iaşi. 

Aceasta este noua denumire a fostului sediu UPA din Iaşi, turnul de 13 etaje cumpărat de UMF. Valoarea totală a proiectului este de 26.185.298 lei, din care 25.819.447,55 sunt cheltuieli eligibile. Clădirea, în care UMF a progresat semnificativ cu lucrările, va avea o capacitate de 1.833 de studenţi, va fi destinată Facultăţii de Medicină Generală, existând posibilitatea ca unele discipline să fie mutate complet acolo, şi a fost modernizată, urmând a fi dată în folosinţă la începutul anului universitar 2019-2020. La aceeaşi conferinţă de presă, rectorul a prezentat şi activitatea depunerii de proiecte pe ultimii trei ani de la universitate. Spre exemplu, fiindcă liniile de finanţare au fost închise sau limitate, în 2017 s-au depus proiecte pentru suma de circa 17,7 milioane de lei, în timp ce în 2018 au existat depuse proiecte pentru suma totală de aproximativ 147 milioane de lei, pe toate resursele de finanţare, atât naţionale, cât şi internaţionale.

Unul dintre cele mai interesante astfel de proiecte este Centrul de Simulare la care lucrează deja universitatea, din fonduri proprii, pentru care a fost depus deja un proiect aflat în evaluare pe o linie europeană de finanţare, de circa 30 milioane de lei, care se doreşte a fi unul dintre cele mai moderne din ţară şi care va fi amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu. Acolo vor exista, conform rectorului, mai multe categorii de activităţi, precum simulări pe manechine sau chiar prin tehnica realităţii virtuale. 

 

 

Comentarii