În România, 11% din populaţie nu are asigurare medicală

joi, 23 septembrie 2021, 15:42
1 MIN
 În România, 11% din populaţie nu are asigurare medicală

Datele din proiectul PNRR arată că 11% din populaţia României nu are asigurare medicală. Potrivit statisticilor OECD, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Chiar şi-n Statele Unite situaţia este mult mai bună, doar 8,5% din populaţie fiind neasigurată.

„În total, aproximativ 11% din populaţie rămâne neasigurată şi are acces doar la un pachet restrâns de servicii. Procentul de populaţie care beneficiază de o formă de asigurare de sănătate a scăzut, cu un decalaj semnificativ între mediul urban şi cel rural”, se arată în proiectul PNRR. 

Datele sunt confirmate de statisticile OECD, care arată că-n România doar 89% din populaţie este asigurată, doar Bulgaria fiind într-o situaţie aproape la fel de rea, cu 89,8% din cetăţeni având asigurare medicală obligatorie.

Patru state din Europa de Est – Polonia, Ungaria, Estonia şi Slovacia – au procente de 92-94%. Cipru avea 83% din populaţie cu asigurare în 2018, dar legea a fost schimbată cu intenţia ca întreaga populaţie să fie acoperită. Majoritatea statelor europene aveau, în 2018, întreaga populaţie sau peste 99% asigurată medical. 

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

Comentarii