Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Între progres şi progresism regresiv

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

- (în)semnele timpului -

În loc de motto: „Şi care-i adevărul, doamna Minciună?” (Auzită pe stradă într-o zi din decembrie din gura unui ieşean)

Unde dai şi unde crapă

(10.12.20)

Azi am mai învăţat un cuvânt nou: neodiversitate! Dacă bine am înţeles, există deja luptătoare pentru neodiversitatea asta, de care eu unul nici n-am auzit până acum, în România!

Într-o postare FB, dna Mihaela Miroiu l-a considerat pe auristul Sorin Lavric, printre altele, un „retardat cultural”. Altă doamnă,  Mihaela Olariu, s-a simţit ofensată: Am fost surprinsă că aţi folosit termenul „retardat” cu intenţia de a descalifica, dvs. asociaţi acest termen cu ceva degradant, respingător. Fiul meu are deficit de intelect şi nu este respingător, ci miraculos pt. că mi-a dat forţa să trec prin cancer şi putere de a merge mai departe. Dvs. discriminaţi şi stigmatizaţi persoanele cu disabilităţi în mod indirect. Aşa cum există diversitate de gen tot la fel există şi neurodiversitate. Dvs.promovaţi gender equity, iar eu neurodiversitatea.

Aha, deci asta înseamnă neurodiversitate: varii feluri de „deficit de intelect”.

Evident, au venit replici. Doamna Laura Popa, de pildă, şi-a exprimat înţelegerea pentru M.O.: Vă înţeleg, pentru că sunt un luptător pentru neurodiversitate. Însă Mihaela Miroiu a spus „retardat cultural”, adică „întârziat cultural” pt că acest stimabil Lavric e undeva în Evul mediu cu concepţiile sale despre femeie. E un întârziat cultural. Termenul care vă oripilează pe dvs pe drept cuvânt este cel de „retardat mintal”. Retardat pur şi simplu înseamnă doar întârziat. De aceea se vorbeşte de retard de limbaj, de retard de dezvoltare etc, în niciuna din aceste sintagme retard neavând conotaţii negative.

m/w/d

(12.12.20)

N-au trecut decât două zile şi am mai învăţat ceva, dând peste un anunţ de loc de muncă al IKGS (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas) din München. Postul scos la concurs: unul de bibliotecar. Specificarea care m-a băgat iniţial în ceaţă: m/w/d. Okay, mi-am zis, m vine de la männlich (masculin), w de la weiblich (feminin), dar d? Doar nu…? Desigur că da! D de la divers. Al treilea sex, cum m-am lămurit pe pagina karrierebibel.de (ca să vedeţi ce chestii există…). Care divers devine, evident, tot mai divers. Nu mai intru în detalii, căci mi-ar lua mult spaţiu să enumăr cât de diverşi au început să se simte unii dpdv al identităţii de gen.ah, ce dor îmi este de-o pizdă clasică

de-un vagin vintage, cum ar veni

(mă rog, m-aş mulţumi oricând

şi c-o pizdă epilată, cîtă vreme nu-i destrăbălată...)

Bhutan

(16.12.20)

Dintr-un reportaj de pe TV5 (subtitrat, din fericire), am aflat că în Bhutan (mic regat asiatic, 800.000 de locuitori) fumatul e complet interzis, iar cine nu respectă interdicţia, riscă între 3-5 ani de închisoare. E limpede, n-o să merg niciodată în Bhutan! (Nu c-aş fi avut intenţia, dar...)

Internaţionala Progresivă

(17.12.20)

Ştiaţi că există, între timp, o nouă Internaţională (pe lângă cea socialistă)? Iaca, eu nu ştiam. Prin decembrie 2018 s-a lansat un apel întru înfiinţare, iar în 11 mai 2020 a fost înfiinţată Internaţionala Progresivă (printre cei care au pus umărul s-a aflat şi democrat-socialistul american Bernie Sanders), iar între 18 şi 20 septembrie 2020, Consiliul I.P. s-a întâlnit la un prim congres la Reykjavik, unde co-fondatorul Noam Chomsky a ţinut o cuvântare programatică intitulată „Internaţionalism sau pieire”. Pe Wikipedia în germană, I:P. Nu-i descrisă ca fiind de stânga, dar în prezentarea engleză se spune răspicat că doreşte să „unifice şi să mobilizeze activiştii şi organizaţiile progresiste de stânga”, ţelul fiind „o societate post-capitalistă”. Şi, aş adăuga, poate şi post-umană. Conceptul oricum există deja.

Deci, proletarii de ieri ni-s progresiştii de azi? Oricum, de acum putem lesne parfraza sloganul comunist: „Progresişti din toate ţările, uniţi-vă!

Volt

Şi se unesc. Numaidecât ieri, într-un tur de zappaj, am dat peste un post tv din Cluj de care nici nu auzisem până acum: NCN. Unde o prezentatoare prezenta noul partid politic înregistrat de curând în România, a 15-a ţară în care există, de acum, Volt România. „O mişcare. Progresistă. Paneuropeană.”, cum se autoprezintă pe pagina de web. Decât, vorba aia, dar orişicât: de-acum vom vedea progresism pe faţă, nu?

Rămâne o singură întrebare: dar progresul? Ce se-ntâmplă cu progresul? E un concept caduc? Om trăi şi om vedea. Sper.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri