Le-au scos fotbalul din cap

luni, 13 august 2018, 01:43
5 MIN
 Le-au  scos fotbalul din cap

Sepsi Sfântu Gheorghe – Politehnica Iaşi 3-0 (1-0), în etapa a IV-a a Ligii I de fotbal Dat afară pe nedrept de la Poli, după 15 meciuri fără înfrângere, Eugen Neagoe a condus Sepsi spre o victorie zdrobitoare asupra unei echipe ieşene care a făcut un nou joc lamentabil

 

 

 

Sepsi: Niczuly – Moura, Viera, Jovanovic, Sato – Mensah (’52 – Hamed), Velev, Vaşvari, Drăghici (’81 – Karniţki) – I. Fülöp (’70 – Simonovski) – Tandia. Antrenor: Eugen Neagoe.

Poli: Cobrea – Gallego, Cioinac, Frăsinescu, Panţîru (’51 – Petre) – Mihăescu – Kizito, Mimoun (’76 – Pîrvulescu), Flores, Sin – Cristea (’76 – Zaharia). Antrenor: Flavius Stoican.

Cartonaşe galbene: Mensah (’42), Niczuly (’76), Karniţki (’82) – Flores (’18), Frăsinescu (’53), Petre (’88).

Arbitri: Florin Chivulete; Daniel Mitruţi, Dragoş Iliescu.

 

1-0, min. 29: Viera a trimis din lateral dreapta, mingea a fost deviată de Sin şi apoi scăpată de Cobrea în bară, de unde a ricoşat în plasă;

2-0, min. 56: Fülöp i-a pasat lui Velev, care, singur cu portarul, a înscris lejer, de la 9 metri;

3-0, min. 78: Tandia l-a lansat pe Hamed, care a scăpat singur şi a şutat pe lângă Cobrea, de la marginea careului mare.

 

De multe ori nedrept, fotbalul oferă, din când în când, şi lecţii de viaţă. Îndepărtat injust şi urât de pe banca Iaşului, vara trecută, la finele unui sezon în care a făcut ca echipa moldavă să nu piardă în ultimele 15 runde, pentru a-i face loc lui Flavius Stoican, care retrogradase cu Pandurii, Eugen Neagoe şi-a luat revanşa sâmbătă. Deşi a schimbat masiv lotul în vară, tehnicianul gazdelor a reuşit să ţină Sepsi la cotele înalte pe care a rulat şi în startul anului şi să-şi ducă echipa spre un succes categoric în faţa Politehnicii. Covăsnenii au învins cu 3-0 la capătul unui meci pe care l-au dominat cu autoritate, Iaşul bifând un nou meci ruşinos după cel din etapa trecută, cu FCSB.

Partida a avut sens unic încă din primul minut, decizia şefilor Politehnicii de a mări primele, oferirea de condiţii de excepţie pentru efectuarea deplasării ori discursul scrâşnit al lui Stoican dinaintea partidei, când tehnicianul i-a atacat pe cei care-i criticaseră pe Cioinac, Zaharia şi ceilalţi “copii” ai săi din lot, neavând ecou în vestiar. Fără vigoare, fără determinare, haotici în exprimare, ieşenii au fost dominaţi net în prima jumătate de oră, când Mensah (‘3 – şut pe lângă de la 20 de metri), Fülöp (‘8 – intervenţie foarte bună a lui Cobrea), Vaşvari (’16), Tandia (’22 şi ’29) au avut şanse de a înscrie, iar Viera a deschis scorul (’29), după o gafă mare a lui Cobrea. Iaşul a replicat abia în minutul 37, când Flores a trimis singurul şut al oaspeţilor în actul întâi (!), încercarea costaricanului neprinzând cadrul porţii.

Cine se aştepta ca Poli să se trezească măcar la pauză s-a înşelat, aspectul partidei fiind asemănător şi în repriza a doua. Sepsi a dus scorul la 2-0 după un nou moment de reverie a rigidei defensive a oaspeţilor, şi şi-a creat, după un şut al ieşeanuluiFlores (’63), alte oportunităţi importante de a marca, prin Vaşvari (’65), Jovanovic (’72), Tandia (’73).

Scorul de neprezentare (practic, cam asta s-a întâmplat cu Poli!) a apărut pe tabelă, ca urmare a reuşitei lui Hamed (’78), încercarea lui Pîrvulescu din prelungiri neavând ca efect stricarea unui rezultat care descria perfect realitatea din teren.

 

Sprijin pentru Stoican

 

^ Directorul sportiv al Politehnicii, Tibor Selymes, a criticat dur jocul echipei, dar l-a susţinut pe Stoican: “Sepsi a avut două viteze în plus. La noi am văzut lipsă de determinare, atitudine, reacţie. Trebuie schimbată rapid mentalitatea, mergem din rău în mai rău. Jucătorii trebuiau scuturaţi, pentru a fi treziţi, a fost harababură, s-a jucat ca în curtea şcolii. În plus, când Kizito, un jucător care nu a fost în cantonament, e cel mai viu din echipă, înseamnă că sunt şi probleme fizice. Vom vedea ce se va întâmpla pe viitor, dar poziţia lui Stoican nu este în pericol la ora actuală. Eu nu vreau să fiu antrenor”. ^ Deşi s-a antrenat lejer în săptămâna dinaintea meciului, Gallego a fost titularizat. Bosoi a fost lăsat acasă, fundaşul dreapta depunându-şi memoriu prin care solicită primirea bonusului pentru atingerea obiectivului în sezonul trecut. Conducerea nu i-a acordat prima pentru că fotbalistul nu a bifat numărul minim de jocuri stipulat în contract pentru plata bonusului. ^ Mihalache nu a fost nici rezervă după ce a acuzat probleme medicale la ultimul antrenament dinaintea partidei. Pe banca oaspeţilor au mai stat Rusu, Chelaru, Danale şi Rus. ^ Fostul jucător al Iaşului, Daisuke Sato, a fost integralist la gazde. Fotbalist în sezonul trecut la Sepsi, Patrick Petre, intrat pe parcurs, a fost huiduit la fiecare atingere de balon. ^

 

Declaraţiile tehnicienilor

Eugen Neagoe: “Când faci suporterii fericiţi eşti bucuros! Am obţinut trei puncte importante, cu o echipă grea, după un meci în care nu s-a pus deloc problema învingătoarei. Am făcut un presing avansat, am câştigat mingi la mijloc, am dominat, am dat adversarului foarte puţine şanse. Meritul este al băieţilor! Sunt bucuros că deşi am jucat cu şase jucători veniţi în această vară lucrurile au mers bine, semn că s-au adaptat rapid”.

Flavius Stoican: “Am luat goluri cu mare uşurinţă, după greşeli personale, am suferit la finalizare, în ultimii 30 de metri, la ultima pasă. Am avut şi momente bune, am încercat să revenim, însă am picat moral. Trecem printr-o pasă proastă, criză e prea mult spus. Important este să nu cedăm. Nici jucătorii care au venit vara trecută şi au plecat nu au avut evoluţii prea bune la început. Trebuie să vină şi prima victorie. Dacă rezultatele întârzie, sigur vor apărea discuţii”.

 

 

Ţucudean ne-a scăpat de lanternă

Rezultate din etapa a IV-a:  FC Botoşani – Astra Giurgiu 1-1 (1-1). Ongenda (’10) / Bejan (’39); Concordia Chiajna – FC Hermannstadt 2-0 (1-0). Batin (’38), Panait (’88); Dunărea Călăraşi – CSU Craiova 1-3 (1-1). Mediop (’64) / Fedele (’45), Mitiriţă (’53 – penalty, ’73); * FC Voluntari – CFR Cluj 1-2 (1-0). Laidouni (’12 – penalty) / Ioniţă (’34), Ţucudean (’84). Prin golul victorios al lui Ţucudean de la Voluntari, echipa ilfoveană a rămas pe ultimul loc în campionat. Dacă ardelenii n-ar fi marcat, lanterna ar fi trecut la Poli Iaşi!. Aseară s-a mai disputat jocul Gaz Metan Mediaş – FCSB. Astăzi are loc ultima partidă a etapei, Dinamo – FC Viitorul (ora 21:00).

foto gsp.ro

Comentarii