De Business

Punem punctul pe știi

Legea risipei alimentare în Cehia: Nu se pot face donații la grădinile zoologice

vineri, 03 mai 2019, 07:28
1 MIN
 Legea risipei alimentare în Cehia: Nu se pot face donații la grădinile zoologice

Abordarea problemei risipei de alimente devine tot mai importantă, pe măsură ce încercăm să ne facem lumea mai sustenabilă. Uniunea Europeană s-a angajat să reducă risipa de alimente cu 50% până în anul 2030. În Republica Cehă, guvernul a acţionat deja, introducând o lege nouă, care declară război irosirii hranei. E o iniţiativă primită cu bucurie de unii oameni, dar sunt și voci critice spun că se întrece o limită.

Cutii cu iaurt, fructe şi ciocolată, stivuite în banca de alimente din Praga. Aproximativ zece tone de produse alimentare sunt distribuite zilnic unui număr de 22.000 de persoane nevoiaşe. Aproape nimic nu se aruncă. Produsele care nu sunt ridicate direct sunt trimise la adăposturi pentru oamenii străzii şi la cantinele sociale.

Supermarketurile care vând cu preţ redus spun că această lege e o greşeală. Václav Koukolíček, purtător de cuvânt al unui supermarket cu discount: „Regulile sunt foarte stricte. Uneori, nu e uşor să hotărăşti ce fruct avem încă voie să donăm sau pe care trebuie să-l aruncăm. La urma urmei, organizaţiile de caritate trebuie să ştie că produsele perisabile trebuie folosite rapid”.

Câţiva senatori cehi au înaintat o contestaţie la Curtea Constituţională. „Am înaintat o reclamaţie, deoarece statul hotăra cui trebuie să dea supermarketurile acele alimente. De exemplu, unele magazine cu preţ redus donau asemenea produse grădinilor zoologice. Acum, nu mai au voie să facă asta, deşi cantităţile disponibile ajung pentru toată lumea”, spune Jaroslav Kubera, președintele Senatului ceh.

Comentarii