Lovitură la București! PSD, înfrângere (în) Capitală. Firea pierde Primăria

luni, 28 septembrie 2020, 03:02
3 MIN
 Lovitură la București! PSD, înfrângere (în) Capitală. Firea pierde Primăria

Exit-poll-urile şi numărătorile paralele indicau aseară, după miezul nopţii, victorii categorice ale PNL şi USR PLUS în marile centre urbane. Este „ziua de naştere a noului Bucureşti“, a decretat Nicuşor Dan după ce a învins-o categoric pe Gabriela Firea. În multe oraşe, PSD nici nu a contat, bătăliile ducându-se între candidaţii PNL şi USR.

Candidatul PNL-USR PLUS Nicuşor Dan a câştigat detaşat alegerile pentru Primăria Capitalei, o bătălie simbolică şi care se anunţa mult mai strânsă cu o zi înainte de vot. El a obţinut 47,8% din voturi, conform rezultatelor exit-poll-ului CURS – Avangarde, după prelucrarea datelor centralizate până la ora 21.00. Primarul în funcţie, candidatul PSD Gabriela Firea, a obţinut 38,2% din voturi, ea fiind urmată de candidatul PMP Traian Băsescu, cu 9,4% din voturi.

Nicuşor Dan a afirmat după anunţarea rezultatelor exit poll-urilor că este „ziua de naştere a noului Bucureşti“.

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că bucureştenii au ales PNL pentru calitatea candidaţilor şi a programelor acestora. „Mă bucur enorm că am eliberat Bucu­reştiul“, a afirmat Ludovic Orban.

De precizat însă că la votul politic, liberalii s-au clasat pe 3 în Consiliul General, cu 17%, faţă de USR PLUS şi PSD, ambele cotate la egalitate – 33%.

Un german cucereşte Timişoara

Una dintre cele mai mari surprize s-a consemnat la Timişoara, unde actualul primar Nicolae Robu (PNL) şi-a recunoscut înfrângerea în faţa germanului Dominic Fritz (USR – PLUS). „Am pierdut, este voinţa timişorenilor, diferenţa este mare“, a declarat Robu.

O victorie neaşteptată se profila şi la Bacău pentru USR PLUS, unde Lucian Stanciu Viziteu era dat câştigător la Primăria de numărătoarea paralelă.

Decebal Făgădău (PSD) a pierdut un nou mandat la Primăria Constanţa, în timp ce candidatul PNL, Vergil Chiţac, şi candidatul USR-PLUS, Stelian Ion, erau la egalitate cu 28,5%, potrivit exit-poll-urilor.

Allen Coliban, candidatul USR-PLUS pentru primăria Braşovului, se afla pe primul loc, în faţa actualului primar George Scripcaru (PNL), potrivit numărătorii paralele.

Olguţa Vasilescu a câştigat pentru PSD unul dintre puţinele oraşe mari din ţară – Craiova.

La Cluj, primarul în funcţie, Emil Boc (PNL) s-a impus fără emoţii.

Ion Aliman, decedat de Covid-19, a câştigat alegerile în Deveselu

Ion Aliman, candidatul PSD care a decedat în urmă cu zece zile de Covid-19, a fost votat primar al localităţii Deveselu. Din cei 1.600 de alegători care s-au prezentat la urne, 1.020 l-au votat pe Aliman. PSD câştigă majoritatea în Consiliul Local, astfel că viceprimarul care va îndeplini atribuţiile de primar, până la organizarea alegerilor parţiale, va fi social-democrat, relateaza gazetanoua.ro.

Mihai Şora, după ce a votat: Domnul cu ştampila a zis „Sperăm să vă vedem şi la următoarele alegeri“

Filosoful Mihai Şora, care împlineşte 104 ani în luna noiembrie, relatează, într-o postare pe Facebook, că, după ce a votat, unul dintre membrii biroului secţiei de votare a spus că speră să îl vadă şi la următoarele alegeri. „Unde poate fi văzut, în toată splendoarea lui albastră, rotocolul cu douăzeci-douăzeci-lî-mare-de-tipar“, a scris filosoful pe Facebook, postând cartea de identitate cu autocolantele cu menţiunea „votat“.

El are şi un Post Scriptum, în care afirmă: „Iar domnul cu ştampila a zis: «Sperăm să vă vedem şi la următoarele alegeri, domnule Şora!» Eu am crezut – cum e şi firesc – că se referea la următoarele alegeri locale, dar (cred că) era vorba (doar) de parlamentare“.

Alegerile parlamentare sunt programate în 6 decembrie.

Pe de altă parte, fostul preşedinte Ion Iliescu nu a votat ieri la alegerile locale. Acesta nu s-a prezentat fizic şi nici nu a cerut urna mobilă, arată SPP. Potrivit explicaţiilor de la SPP, fostul preşedinte Ion Iliescu a evitat să voteze din cauza pandemiei de coro­navirus.

Comentarii