Luptă la baionetă pentru banii municipalităţii. Cât vrea fiecare club sportiv?

CSM Iaşi 2020 e campionul solicitărilor, cu peste 6 milioane de euro.

marți, 17 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Luptă la baionetă pentru banii municipalităţii. Cât vrea fiecare club sportiv?

Iaşul fierbe în aceste zile, când se încearcă adoptarea bugetului local pentru anul în curs. În febra de la Palatul Roznovanu au intrat şi cluburile sportive ieşene. Cum marea lor majoritate au fost incapabile de a atrage fonduri consistente din sponsorizări sau activităţi proprii, acestea încearcă să trăiască şi în 2023 aproape în exclusivitate din fonduri publice.

Deşi în faţă se vorbeşte despre frăţia dintre grupările locale şi secţiile din interiorul lor, fiecare conducător dă, pe la spate, din coate pentru a rupe, în dauna celorlalţi „fraţi”, direcţi, din acelaşi club, sau „vitregi”, de la alte entităţi locale, o felie cât mai mare din tortul uriaş avut la dispoziţie de municipalitate. Precizăm că Primăria Iaşi a anunţat că are un buget de 2,2 miliarde lei în 2023.

Conform unor surse, principalii beneficiari ai fondurilor de la CL Iaşi vor fi în acest an gruparea Primăriei Iaşi, CSM Iaşi 2020, şi clubul de fotbal Politehnica.

CSM Iaşi 2020 ar putea fi chiar pe o listă separată de celelalte cluburi sportive, urmând a avea şi sume consistente pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports (sporturi electronice, care utilizează jocuri video). Competiţia va avea loc la Iaşi în acest an. Conform unor surse, clubul condus de Vladimir Danilov, care are ca obiectiv şi promovarea echipei de handbal feminin, doreşte o sumă uriaşă de la CL, circa 31 de milioane lei, adică peste 6 milioane de euro.

Cu mari şanse de promovare în Liga I de fotbal, nivelul existent acum în eşalonul secund fiind extrem de scăzut, Politehnica ar putea primi şi în acest an, dacă-şi va rezolva deconturile de anul trecut, circa 10 milioane lei (2 milioane de euro), aşa cum s-a întâmplat în 2022.

În ceea ce o priveşte pe CS Politehnica, aceasta visează, pentru nouă ramuri, la aproape 3,5 milioane lei, care să suplimenteze fondurile pe care le primeşte de la Ministerul Educaţiei. Anul trecut, acestea au fost, conform directorului Vasile Manole, 4.111.824 lei, aici fiind incluse toate cheltuielile clubului. Din păcate, ca urmare a rezultatelor din 2022, mai slabe decât cele din 2021, bugetul pe care şeful Politehnicii îl aşteaptă în acest an de la minister este de aproximativ 3,2 milioane lei. Adică pe undeva la jumătatea celui din 2016!

Gruparea universitară a justificat de ce solicită mai mult de la oficialităţile locale decât primeşte de la ministerul care îl patronează. Clubul vrea 1,5 milioane lei pentru rugby masculin, 920.000 lei pentru handbal masculin, 800.000 lei pentru baschet masculin, 100.000 lei pentru rugby feminin, 50.000 lei pentru atletism şi 50.000 lei pentru judo, badminton, tir, tenis de masă.

Mai modest în solicitări este CSM Iaşi, care a avut anul trecut 1,8 milioane lei de la Ministerul Sportului şi aşteaptă o sumă asemănătoare în acest an. Conform documentelor depuse de directorul Ciprian Ursu, gruparea amintită doreşte să aspire 510.000 lei de la oficialităţile locale pentru 11 ramuri sportive. Astfel, CSM doreşte 100.000 lei pentru canotaj, 45.000 lei pentru box, 70.000 lei pentru culturism-fitness, 50.000 lei pentru gimnastică, 20.000 lei pentru haltere, 35.000 lei pentru judo, 35.000 lei pentru radioamatorism, 60.000 lei pentru scrimă, 55.000 lei pentru tir cu arcul, 30.000 lei pentru tenis de masă şi 10.000 lei pentru taekwondo WT.

În afară de cele patru grupări sportive locale mai cunoscute, ar putea să apară şi alte solicitări de finanţare pe latura sportului de performanţă. Totodată, Consiliul Local va aloca bani şi pentru sportul de masă.

Mai trebuie precizat că lupta este acerbă pentru fondurile de la Consiliul Local şi pentru că speranţele de sprijin de la Consiliul Judeţean Iaşi sunt infime. Reamintim, anul trecut CJ a pus pe masa sportului local un buget infim, de circa 75.000 de euro, iar modul în care banii au fost alocaţi a stârnit controverse aprinse. Astfel, clubul de fotbal Politehnica a primit bani doar pentru Centrul de Copii şi Juniori, iar cererile de finanţare ale CS Politehnica şi CSM au fost respinse. În schimb, au primit bani cluburi necunoscute, la unul dintre acestea, Prosperitatea, care a luat peste 10% din bugetul total, fiind legitimat fiul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Marius Dangă. Conform unor surse, în acest an CJ Iaşi intenţionează să aloce sportului local 600.000 lei, adică aproximativ 120.000 de euro. 

Comentarii