Minunea din nordul țării: școala sătească unde fiecare clasă are propriul duș

miercuri, 23 septembrie 2020, 07:03
2 MIN
 Minunea din nordul țării: școala sătească unde fiecare clasă are propriul duș

În nordul României, localitatea Dersca, din judeţul Botoşani, se poate lăuda cu cea mai modernă şcoală din mediul rural. Reabilitate cu peste 6 milioane de lei, unităţile componente ale Şcolii Gimnaziale numărul 1 „Nicolae Iorga” sunt adaptate oricărui scenariu epidemiologic şi de siguranţă sanitară.

„Comuna italienilor”, cum este cunoscută Dersca, se află la numai câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina. Deşi, din punct de vedere geografic, pare izolată şi departe de lumea civilizată, adică la mai bine de 54 de kilometri de municipiul Botoşani, Dersca este una dintre cele mai dezvoltate comune din nordul ţării. Plină de vile şi cu multe case care valorează peste 100.000 de euro, este singura localitate din zonă care are linie directă de transport cu Italia şi Germania, străzi perfect asfaltate, marketuri, dar mai ales şcoli foarte moderne. Pe lângă clădirile reabilitate şi mobilierul nou, şcoala este dotată cu instalaţii sanitare şi circuite adaptate oricărui context epidemiologic, mai ales celui determinat de epidemia de COVID-19. Printre altele, şcoala este singura din judeţ care are săli de clasă cu baie proprie, inclusiv duşuri pentru igienizarea după orele de sport.  

Comuna Dersca este formată numai dintr-un singur sat, cu acelaşi nume, şi are o populaţie de peste 3.000 de locuitori. În localitate există o singură şcoală, Şcoala Gimnazială numărul 1 ”Nicolae Iorga”, împărţită însă în trei corpuri distincte, care funcţionează individual pentru elevii de la clasele primare şi cei de la gimnaziu. Pe lângă acestea, nu departe de centrul satului, se află şi grădiniţa. În toate unităţile de învăţământ învaţă peste 240 de elevi şi preşcolari. Până acum doi ani, clădirile care compun şcoala din Dersca aveau aceleaşi probleme ca mai toate unităţile de învăţământ de la ţară; toalete în curte, mobilier învechit, clădiri aşiderea. După anul 2017, autorităţile locale au accesat fonduri guvernamentale pentru reabilitarea tuturor şcolilor din Dersca. ”Era de râsu’ plânsu’. Aveam ditamai centrul cu market, cu staţie de autobuz de mers în Italia, plin de vile şi la şcoală mergeau ca pe vremea bunicului. Târziu, dar bine că s-au apucat şi au făcut ceva, că fără copii, moare satul”, spune nea Miron, un sătean din Dersca, trecut bine de 50 de ani.

Continuarea, pe adevarul.ro

Comentarii