De Business

Punem punctul pe știi

MISTER TOTAL: Fortus SA nu poate scăpa de datoriile către Primărie

sâmbătă, 31 martie 2018, 08:00
3 MIN
 MISTER TOTAL: Fortus SA nu poate scăpa de datoriile către Primărie

Cu toate că a cedat municipalităţii active în valoare de 87 milioane lei în contul datoriilor de 82,4 milioane lei, combinatul mai are de plată penalităţi către Primărie în valoare de 180.000 euro.

Firma Fortus SA nu a scăpat de toate datoriile pe care le avea către Primăria Iaşi. Cel puţin aşa susţin oficialii municipalităţii. Asta în condiţiile îm care în contul datoriilor de 82,4 milioane lei (n.r. creanţa efectivă de 17,4 milioane de lei plus  65 de milioane penalităţi) a primit terenuri şi hale evaluate la 87 milioane de lei. Primăria mai pretinde de la Fortus SA creanţe de circa 180.000 euro.

„Datoria Fortus S.A. la data de 29 martie 2018 către bugetul local este de 837.909 lei şi reprezintă accesorii calculate pentru lunile noiembrie şi decembrie (data vânzării prin dare în plată). Datoriile de mai sus sunt datorii curente, născute după deschiderea procedurii insolvenţei şi trebuie plătite de Fortus S.A. în conformitate cu actele din care rezultă în conformitate cu art. 41 alin. (3) din Legea 85/2006. Deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii pentru lunile noiembrie şi decembrie au fost comunicate atât debitoarei, cât şi administratorului judiciar. În momentul de faţă, Comitetul creditorilor este acelaşi cu cel cuprins în Planul de reorganizare şi se menţine până la sentinţa de deschidere a falimentului!”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Unul dintre micii acţionari ai Fortus declară că patru din cei cinci membri ai comitetului creditorilor n-ar trebui să mai fie la masa credală, pe motiv că şi-au recuperat creanţele prin darea în plată.  Mai exact, acţionarul susţine faptul că Primăria, Apavital şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) nu mai au dreptul să participe în procedură, deoarece două dintre ele şi-au stins creanţele iar AAAS a primit sentinţă judecătorească pentru darea în plată. 

„Conform articolului 73 din legea insolvenţei, adică legea 85/2006, administratorul judiciar e obligat, ca în urma unei stingeri de creanţe, să depună la Tribunal un nou tabel al crenţelor şi să refacă comitetul creditor în funcţie de valoarea crenţelor. De asemenea, trebuie să aleagă un alt preşedinte al comitetului creditorilor. Ce se întâmplă de fapt la Fortus? Primăria Iaşi şi-a acoperit creanţa în decembrie 2017, dar o regăsim în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 25.01.2018 în comitetul creditorilor, unde votează punctele de pe ordinea de zi. Aceste voturi sunt un abuz! Odată ce s-a făcut dare în plată, trebuia scoasă din tabelul definitiv al creanţelor”, a precizat Florin Rugină, mic acţionar şi reprezentantul angajaţilor disponibilizaţi de la Fortus. Acesta susţine că cea mai gravă problemă este AAAS, care are sentinţă din 11 iulie cu darea în plată. „Curtea de Apel a respins recursul în septembrie, de atunci pe puţin 20 de documente au la bază votul AAAS. După părerea mea, nici AAAS nu mai este creditor de la sentinţa de dare în plată, sentinţa 473 din 11 iulie 2017, prin care AAAS stinge creanţe de 234,7 milioane de lei. Administratorul judiciar ar fi trebuit să reactualizeze tabelul definitiv al creanţelor încă de atunci. Singurul care rămâne valid din cei cinci creditori din comitetul creditorilor este E-ON”, mai precizează acesta. 

De menţionat faptul că şi Suport Colect apare în continuare pe tabel, deşi pe 27 iulie anul trecut, acestuia i s-a achitat suma de 4,2 milioane de lei. Cel mai probabil, creditorii se află în continaure în tabel şi în comitetul creditorilor pentru că mai au de recuperat sume de bani de la Fortus, sume născute din penalităţi. Detalii despre această situaţie nu am putut afla de la reprezentanţii Fortus, deoarece administratorul judiciar, Todor Ignaţie nu doreşte să dea declaraţii, pe motiv că nu-i place ce scriem despre Fortus. 

Comentarii