De Business

Punem punctul pe știi

Modificare importantă la plata proiectelor realizate cu fonduri UE

joi, 07 mai 2020, 23:24
2 MIN
 Modificare importantă la plata proiectelor realizate cu fonduri UE

Beneficiarii ieşeni de fonduri europene nerambursabile, accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, pot justifica realizarea investiţiilor cu ajutorul tehnologiei. Dacă verificările nu pot fi realizate la faţa locului de experţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din cauza măsurilor impuse la nivel naţional pentru combaterea pandemiei COVID -19, acestea se înlocuiesc cu orice materiale justificative relevante, inclusiv filmări video şi fotografii – acolo unde este posibil cu etichetare geografică, din care să rezulte coordonatele spaţiale sau alte elemente privind adresa investiţiei/ localizarea. Imaginile furnizate îi vor ajuta pe beneficiari la încasarea granturilor Uniunii Europene. 

Vizitele pe teren vor fi efectuate doar atunci când dovezile digitale nu sunt suficiente pentru a verifica conformitatea lucrărilor, însă după încetarea/ întreruperea restricţiilor cauzate de noul coronavirus. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a emis marţi, 5 mai, ordinul care permite AFIR să folosească probele digitale pentru cererile de plată depuse după această dată sau pentru cererile aflate în diverse stadii de verificare la nivelul AFIR. Conform dispoziţiilor legale şi procedurale, trebuie să se efectueze cel puţin o vizită la locul de desfăşurare a operaţiunii pentru care se acordă sprijin sau la locul investiţiei, pentru a se asigura de executarea lor, însă pandemia le-a dat peste cap.

„Documentele justificative se vor prezenta de beneficiar în vederea efectuării plăţii, odată cu cererea de plată şi/ sau la solicitarea AFIR. (…) În situaţia în care controalele administrative şi controalele la faţa locului nu pot fi înlocuite prin examinarea materialelor justificative pentru submăsurile în cazul cărora se solicită operaţiuni în baza costului standard, acestea se realizează după efectuarea plăţii finale de către serviciile tehnice din cadrul AFIR, în perioada imediat următoare încetării/ întreruperii restricţiilor cauzate de COVID -19“, se arată în ordinul MADR. Pandemia de coronavirus a blocat momentan banii europeni, sesiunile de depunere a noilor proiecte fiind amânate de MADR.

Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 1 Nord – Est Iaşi, arată că „o decizie cu privire la un nou calendar aferent anului 2020 este aşteptată de la MADR în perioada ridicării stării de urgenţă“. Reamintim faptul că infuzia de bani europeni în judeţul Iaşi, prin programul PNDR, ajunsese la peste 109 milioane euro din 2014 şi până la sfârşitul anului 2019 – atât pentru investiţiile în agricultură, cât şi pentru investiţiile nonagricole dezvoltate în mediul rural cu bani de la Bruxelles, precum şi pentru beneficiarii publici: primării şi Grupuri Locale de Acţiune (GAL). De altfel, după cum au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ reprezentanţii CRFIR 1 Nord – Est Iaşi, distinct faţă de apelurile lansate la nivel naţional, GAL-urile au posibilitatea de a finanţa şi alte tipuri de investiţii adresate beneficiarilor privaţi sau publici, în funcţie de priorităţile menţionate în cadrul Strategiilor de Dezvoltare Locală.

Comentarii