Moldovenii se plâng că România le blochează plecarea la muncă în UE

sâmbătă, 19 septembrie 2020, 15:07
2 MIN
 Moldovenii se plâng că România le blochează plecarea la muncă în UE

Autoritatea de frontieră din România blochează ilegal plecarea moldovenilor la muncă în ţările UE, relatează Telegraph.md Astfel, de câteva săptămâni Poliţia de Frontieră Română nu permite tranzitul terestru cu autocarele. Aceştia motivează că solicitanţii nu prezintă dovada acceptării în ţara de destinaţie sau de către un alt stat pe care trebuie să-l tranziteze până în punctul final.

La solicitarea mai multor transportatori de pasageri din Moldova, Ambasada României la Chişinău răspunde că nu este în drept să intervină. Pe de altă parte, conducerea Poliţiei de Frontieră din România şi-a rezervat dreptul să răspundă în termen de până la 30 de zile. Totuşi, în baza hotărârii oficiale a autorităţilor române, se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini inclusiv a cetăţenilor Republicii Moldova, apatrizilor, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu completările ulterioare, cu următoarele excepţii: f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare. Decizia nu impune vreo limită sau careva documente solicitate acum absolut ilegal la frontiera moldo-română.

După decizia unilaterală a Poliţiei de Frontieră din România, mii de moldoveni s-au pomenit blocaţi în Moldova. Mai mult, aceştia nu se pot duce la muncă în UE nici prin Ucraina, după ce ţara vecină a interzis în mod oficial tranzitul teritoriul său. Urmare a blocării plecării moldovenilor la muncă în UE, inclusiv zeci de companii europene au rămas fără forţa de muncă, unele fiind în aşteptarea lucrătorilor sezonieri din ţara noastră, având încheiate şi contracte de angajare oficiale.

“Poliţia de Frontieră Română nu-şi schimbă poziţia, iar Bucureştiul nu reacţionează la strigătele de disperare din stânga Prutului. Basarabenii sunt dezamăgiţi!”, ne-a declarat o pasageră întoarsă ilegal de la frontiera moldo-română.

Un răspuns despre regimul de tranzitare a teritoriului României a transmis şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, care menţionează că moldovenii cu paşapoarte biometrice pot traversa frontiera doar dacă deţin o viză de tip D sau un permis de şedere pe termen lung în statele europene. 

SURSA: telegraf.md

 

Comentarii