De Sănătate

Punem punctul pe știi

O unitate mobilă cu paturi ATI va fi pusă în funcţiune la Iași

luni, 05 aprilie 2021, 01:57
3 MIN
 O unitate mobilă cu paturi ATI va fi pusă în funcţiune la Iași

Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă adusă săptămâna trecută de la Botoşani la Iaşi va putea dată în folosinţă în curând. A fost contectată la utiliăţi – apă caldă, apă rece, canalizare, curent electric, fiind demarate şi lucrările pentru montarea celor trei stocatoare de oxigen.

„Unitatea va fi alimentată cu trei stocatoare de capacitate 1.000 litri, amplasamentul lor este finalizat în proporţie de 95%. Luni (n.red.- astăzi) se va începe montarea sistemului de ţevi care alimentează unitatea mobilă cu oxigen de la stocatoare, stâlpii de susţinere ai sistemului au fost montaţi. Echipa medicală este pregatită şi a început igenizarea şi dezinfecţia unităţii mobile. Aşa cum am promis, lucrările s-au desfăşurat şi se desfăşoară într-un ritm alert, susţinut. În alte locuri operaţionalizarea a durat două luni de zile“, a explicat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi ai unităţii medicale speră ca pacienţii să poată fi trataţi încă de săptămâna viitoare în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, dar mai sunt o serie de paşi de făcut. După finalizarea integrală a lucrărilor de instalare, DSP trebuie să vină în inspecţie pentru a da o autorizaţie sanitară de funcţionare. În funcţie de evaluarea direcţiei, se va putea decide dacă spitalul va putea folosi integral toate cele 12 paturi existente în unitatea mobilă sau dacă va fi limitat numărul acestora.

„Unitatea mobilă de terapie intensivă a fost adusă în curtea Spitalului de Boli Infecţioase, s-a turnat platforma pentru stocatoarele de oxigen, s-au montat stâlpii pe care să fie adusă ţeava ce duce oxigenul spre unitatea de terapie intensivă mobilă şi sperăm ca până miercuri să o punem în funcţiune“, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

A fost nevoie ca aceată unitate a ISU Iaşi să fie adusă înapoi de la Botoşani, după ce a fost deplasată acolo în noiembrie, fiindcă Spitalul modular de la Leţcani stă închis de la începutul anului. EURONEST trebuie să remedieze cele 31 de probleme depistate de corpul de control al ministrului Sănătăţii, dar nu este clar încă dacă acest lucru s-a întâmplat deja. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi lasă de înţeles că tot ministerul trebuie să vină să facă o evaluare a unităţii medicale înainte ca aceasta să fie redeschisă.

„În momentul în care Ministerul Sănătăţii va da o rezoluţie vizavi de îndeplinirea acestor neconformităţi putem să luăm în calcul reluarea activităţii medicale. Accentuez faptul că sarcina Spitalului de Boli Infecţioase este doar îngrijirea pacientului, partea medicală, tehnică, aparţine proprietarului, şi anume EURONEST“, a explicat dr. Florin Roşu.

VEDEȚI AICI ȘI: Cât de mult contează numărul anticorpilor după vaccinarea anti COVID-19? Explicații detaliate

VEDEȚI AICI ȘI: Presiune uriașă. Bolnavii intubaţi la Urgenţe aşteaptă un loc liber în spitalele COVID

VEDEȚI AICI ȘI: Vin mai puţine vaccinuri la Iaşi, dar ritmul de vaccinare rămâne constant

Comentarii