Orban: Dacă moţiunea trece, Cîțu nu poate fi desemnat premier de Iohannis, pentru că există o decizie a CCR

marți, 28 septembrie 2021, 18:20
1 MIN
 Orban: Dacă moţiunea trece, Cîțu nu poate fi desemnat premier de Iohannis, pentru că există o decizie a CCR

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat marți că actualul lider al partidului, Florin Cîţu, nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură, deoarece există o decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) care spune că nu poate fi nominalizat prim-ministru o persoană care a ocupat această funcţie şi a fost dată jos prin moţiune de cenzură.

„În primul rând candidatul la funcţia de premier este decis de Consiliul Naţional al PNL. Primul lucru pe care trebuie să îl cunoască domnul Cîţu. Deci candidatul la funcţia de premier este votat în Consiliul Naţional, nu în BPN”, a afirmat Orban, întrebat ce se va întâmpla dacă pică Guvernul Cîţu şi PNL merge cu aceeaşi variantă de premier, invocând că statutul partidului spune că preşedintele formaţiunii este şi nominalizarea de prim-ministru.

De notat că în cazul în care va trece moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis nu îl poate nominaliza imediat tot pe Florin Cîțu, însă poate să numească o altă persoană – de exemplu, actualul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă sau actualul ministru de Interne, Lucian Bode – care, dacă nu va obține votul de încredere în Parlament, îi va deschide președintelui Iohannis calea de a-l desemna ulterior din nou pe Cîțu. Decizia CCR la care se referă Orban nu interzice un astfel de scenariu.

Comentarii