Halloween versus Pomenirea răposaţilor

Pandemia a suspendat până şi condamnarea anuală a Halloween-ului de către preoţii catolici

vineri, 30 octombrie 2020, 02:50
3 MIN
 Pandemia a suspendat până şi condamnarea anuală a Halloween-ului de către preoţii catolici

O importantă sărbătoare a catolicilor dedicată celor răposaţi se suprapune peste mult mai mediatizata manifestare ce are în prim plan schelete, stafii, vampiri. PS Iosif Păuleţ (FOTO) îi îndeamnă pe preoţii catolici la precauţii în sărbătorile de zilele următoare.

 

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi se pregăteşte pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendarul catolic, dublată pe 1 şi 2 noiembrie, de sărbătoare a Tuturor Sfinţilor şi de pomenire a tuturor credincioşilor răposaţi. An de an, preoţii catolici atrag însă atenţia asupra faptului că importanţa acestor sărbători este umbrită de manifestarea Halloween-ului, celebrată în toată lumea pe 31 octombrie. Cea mai dură poziţie a acestora s-a înregistrat în 2014, când a fost emisă şi o scrisoare publică în urma întâlnirii Comisiei Episcopilor Catolici din România, redactată şi de un preot din Iaşi.

„Cultul răposaţilor şi amintirea celor dragi sunt acoperite de manifestări de exorcizare a morţii. Probabil nimeni nu ar fi încântat dacă, de exemplu, ziua sa de naştere ar fi pusă în umbră de proprii prieteni cu o distracţie de genul ăsta. Exemplul sfinţilor e înlocuit de manifestări animate de personaje macabre: schelete, stafii, vampiri”, se precizat în scrisoarea din 2014. În fiecare an, mesajul a fost reluat, dar cu o intensitate mai scăzută decât cel din 2014. În 2020, însă, în contextul pandemiei, episcopul Iosif Păuleţ face un alt apel către preoţi: să aibă grijă la aglomeraţiile care se produc an de an în cimitire în această perioadă. Fiind momentele în care cei dragi se duc pentru a-i pomeni, la cimitir, pe toţi cei care s-au strâns din viaţă, iar familiile se adună din toată ţară către locurile de baştină, aglomeraţiile sunt greu de evitat.

„În fiecare an, începutul lumii noiembrie trezeşte în inimile noastre şi ale credincioşilor noştri o puternică nostalgie după cei dragi ai noştri, care nu mai sunt printre noi. Astfel, în spirit de profundă credinţă, în toate comunităţile noastre, preoţii şi credincioşii înalţă spre Dumnezeu rugăciuni stăruitoare. După o frumoasă tradiţie, pe care avem datoria să o ducem mai departe, preoţii şi credincioşii se adună, în aceste zile, nu doar în biserici, ci şi în cimitire, pentru a se ruga şi a implora milostivirea lui Dumnezeu pentru odihna veşnică a celor răposaţi”, a precizat PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi.

Acesta a transmis faptul că trăim vremuri complicate şi roagă preoţii să se organizeze în momentele sfinţirii mormintelor în felul următor: să recomande persoanelor vulnerabile şi celor care prezintă simptome de infecţie să se roage de acasă, să se păstreze o distanţare fizică în cimitir şi ca toată lumea să poarte mască de protecţie în timpul celebrărilor. Anul acesta vor fi suspendate şi procesiunile cu ocazia pomenirii, care se organizau în unele pomeniri, iar credincioşii sunt rugaţi să renunţe şi la un alt obicei: să nu ofere şi să nu consume alimente sau băuturi în cimitir. „Dragi confraţi, în aceste vremuri de încercare, este important să ne implicăm mai mult şi să transmitem credincioşilor noştri mesaje de speranţă, de solidaritate, dar şi de responsabilizare”, a precizat episcopul Iosif Păuleţ. 

Comentarii