Pandemia, în faza dramatică la Iași. Medic: Se moare de COVID la uşa ATI

marți, 06 aprilie 2021, 02:02
7 MIN
 Pandemia, în faza dramatică la Iași. Medic: Se moare de COVID la uşa ATI

UPU de la Spitalul "Sf. Spiridon" este sufocată de pacienţi infectaţi. Ieri s-au folosit containerele care aveau rol de sală de aşteptare

 

Situaţie fără precedent la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului "Sfântul Spiridon". Numărul pacienţilor COVID creşte de la o zi la alta. Cazurile sunt severe spre grave şi necesită un loc la ATI, care însă nu există. De regulă, în ultimele săptămâni, un loc se eliberează după ce cearşaful a fost tras peste chipul stins al pacientului. Ieri, la ora raportării de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), erau două paturi libere la ATI COVID, şi tot ieri au fost înregistrate două decese. Paturile eliberate au fost ocupate imediat. "Am folosit azi noapte (ieri – n.r.) «containerele» pentru patru pacienţi. Le folosim în continuare. Acum (ieri – n.r.) sunt 16 pozitivi şi şapte suspecţi", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD. Containerele de la Spitalul "Sf. Spiridon" au fost instalate la începutul toamnei trecute şi erau ca sală de aşteptare a rezultatelor la RT-PCR pentru suspecţii de COVID.

Numărul pacienţilor se dublează de la o zi la alta

Ieri-dimineaţă, la UPU a Spitalului "Sfântul Spiridon" erau 20 de pacienţi pozitiv COVID pe cele 20 de paturi. Dacă, cu o zi înainte, din 10 prezentanţi în urgenţă şi confirmaţi, patru erau de ATI şi alţi patru de oxigen în cantintitate mare, în 24 de ore, situaţia s-a schimbat. "Am ajuns în dimineaţa aceasta (ieri – n.r.) la 20 de pacienţi care au necesar de internare, zece dintre ei sunt de Terapie Intensivă, fie ventilaţi non-invaziv fie intubaţi respectiv doi dintre ei, fie cu necesar mare de oxigen, de peste 15 litri, ceea ce înseamnă că în următoarele ore este posibil să aibă şi ei nevoie de ventilator. 10 au necesar mai mic de oxigen. Situaţia din această dimineaţă (ieri – n.r.) ne permite să transferăm deocamdată doi dintre cei de Terapie Intensivă şi doi dintre cei care nu au nevoie de ATI. Rămâne un număr mare de pacienţi care sunt trataţi în UPU, unii dintre ei, trataţi la fel ca în ATI, ceea ce înseamnă tratament antiviral, tratament de suport, ventilaţie şi tot ceea ce înseamnă îngrijirea lor. Spun asta pentru că pacienţii care sunt conştienţi au nevoie de alimentaţie, au nevoie de apă, au nevoie de o vorbă bună, şi asta e un lucru foarte important", a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD.

“Situaţia este la un vârf îngrijorător, sperăm să mergem pe un platou!"

Toate unităţile de primire urgenţă sunt la limită. Medicii speră la un miracol. “Aşteptăm punerea în funcţiune a unităţii mobile de Terapie Intensivă şi în felul acesta sperăm ca în următoarele zile să poată fi preluaţi o parte dintre aceşti pacienţi de ATI. Formele care vin sunt extrem de severe. Pacienţii au între 48 şi 92 de ani. Sunt pacienţi diagnosticaţi de mai multe zile. Au avut iniţial o evoluţie favorabilă la domiciliu şi apoi starea lor s-a agravat. Duminică seara, mulţi dintre ei au sunat la 112 şi au ajuns în urgenţă. O parte dintre cei internaţi în spitale, în secţii obişnuite COVID se degradează din punct de vedere respirator. Afectarea lor pe computerul tomograf este de 60-70-80%, ceea ce este foarte grav şi cu un prognostic rezervat. Situaţia este la un vârf îngrijorător, sperăm să mergem în platou. Aceasta este speranţa noastră pentru aceste zile de aprilie", a adăugat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD.

Așa arată plâmânii sănătoși (foto stânga) și cei afectați de COVID în proporție de 65% (foto dreapta)

Unitatea mobilă ATI, aproape gata, dar pe oxigenul de la Leţcani

La Spitalul de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva", tabloul este similar . Managerul unităţii, Florin Roşu, spune că nu mai există locuri libere la ATI. Singura speranţă este unitatea mobilă ATI primită de la ISU. “Va fi colacul de salvare. Suntem cu lucrările într-o fază avansată. Dacă, în alte localităţi, punerea în funcţiune a durat şi două luni, noi, în câteva zile, am reuşit racordul la utilităţi, adică la reţeaua de apă, reţeaua electrică, şi urmează racordul la reţeaua de oxigen. Aceasta din urmă va fi realizată la trei stocatoare independente de reţeaua de oxigen a spitalului, fiecare având o capacitate de 1.000 de litri", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Florin Roşu.

Citește și: Alarmă Covid la Iaşi: pacienţi cu saturaţie de 40% nu mai au loc la oxigen. ”Vor fi pierderi”

Cele trei stocatoare de oxigen pentru unitatea mobilă ATI au fost aduse ca "împrumut" de la Spitalul Modular Leţcani, care a costat peste 13 milioane de euro şi care a intrat de ceva luni în conservare. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase spune vizavi de unitatea de la Leţcani că ar fi mană cerească pentru Moldova, dar că spitalul nu are decât responsabilitate medicală. Cei de la Agenţia Euronest zic că problemele, 31 la număr, au fost remediate. Conducerea Consiliului Judeţean, prin vocea lui Costel Alexe, susţine însă contrariul.

Nu atacă în special tinerii, ci pe toţi, indiferent de vârstă

Ieri, la Spitalul Judeţean din Craiova au fost amânate operaţii pe multe dintre patologii din cauza numărului mare de pacienţi COVID. Tot ieri, premierul Florin Cîţu, după câteva zile de proteste , a avansat ideea că România va intra în normalitate începând cu 1 iunie. Afirmaţia este privită circumspect de către medici. "Este ideal ceea ce a afirmat domnul prim-ministru. Da, s-ar putea, dacă se continuă cu vaccinarea aşa cum se preconizează, dar, în acelaşi timp, obligatoriu dacă se continuă şi cu testarea, ceea ce nu se prea întâmplă. Nu poţi separa vaccinarea de testarea populaţiei. De asemenea, trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte populaţia, care psihologic vorbind a ajuns la o limită a suportabilităţii restricţiilor. De aceea, autorităţile locale sau centrale trebuie să conlucreze în permanenţă cu specialiştii din domeniul medical. Măsurile care s-au luat acum, şi aici mă refer la intrarea copiilor în această vacanţă de o lună, dar şi altele restricţii, trebuiau luate atunci când toate televiziunile dădeau pârtii aglomerate, trenurile zăpezii ocupate în întregime, petreceri, aglomeraţii în mijloacele de transport în comun sau mai ştiu eu ce. Măsurile au fost date, în opinia mea, când deja ne aflam pe curba ascendentă a acestui val care ştiam că va veni. Aşa că eu, personal, am reţineri în ceea ce priveşte rezultatul lor", a spus Carmen Dorobăţ, medic primar infecţionist şi fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase. Carmen Dorobăţ a adăugat că acest ultim val al pandemiei este cauzat clar de tulpina "britanică", foarte contagioasă. "Am fost întrebată de mai multe ori dacă afectează în special tinerii. Nu atacă în special tinerii, ci pe toţi, indiferent de vârstă. Fiind o tulpină foarte contagioasă, automat sunt mai multe cazuri. Mai multe cazuri înseamnă automat mai mulţi pacienţi la ATI, indiferent de vârstă", a adăugat Carmen Dorobăţ.

Citește și: “Am stat legat în ATI zile în şir”. Povestea unui inginer care a rupt manșonul și a aruncat cu un monitor în ușă

FOTO Interior unitate mobilă adusă de la Botoșani

"Nu se mai moare de COVID doar la ATI, ci se moare înainte de a se ajunge la ATI"

Aceasta a mai spus că ceea ce se întâmplă acum, în plină pandemie, nu s-a mai întâmplat în acest răstimp. "Nu putem compara, medical vorbind, cu acel val din noiembrie a anului trecut pentru care reţeaua sanitară s-a pregătit încă din vară, cu suplimentare de paturi şi aşa mai departe. Nu se mai moare de COVID doar la ATI, ci se moare înainte de a se ajunge la ATI, şi asta pentru că nu mai sunt locuri. Există o presiune enormă nu numai pe spitalele COVID sau suport COVID, ci mai ales pe unităţile de primire urgenţe de la alte unităţi medicale care practic au devenit secţii ATI COVID. La Iaşi se fac miracole, dar până când? În plus, întrega omenire este bulversată. Apar noi tulpini cum e cea din Japonia descoperită recent şi care se pare că nu poate fi combătută cu niciunul dintre vaccinurile existente acum şi autorizate. De aceea, trebuie să fim mereu pregătiţi, să anticipăm şi să luăm măsurile care trebuie la timpul care trebuie", a spus Carmen Dorobăţ.

Citește și: Jurnal de COVID: mărturii tulburătoare de pe patul de spital. „Nu poti trage aer în piept. Începi să te temi de moarte”

Comentarii