Paradox la o universitate privată ieşeană: cel mai bun an pentru admitere, din 2014 până azi

luni, 23 august 2021, 01:53
2 MIN
 Paradox la o universitate privată ieşeană: cel mai bun an pentru admitere, din 2014 până azi

În contextul în care la nivel naţional se observă o scădere a interesului către instituţiile private de învăţământ superior, dublată de o scădere anuală a numărului de candidaţi care susţin examenul de bacalaureat, la Iaşi se remarcă un paradox: acesta se preconizează a fi cel mai bun an din ultima perioadă la admitere pentru Universitatea „Petre Andrei”

Rectorul instituţiei, prof.dr. Sorin Bocancea, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că cifrele de până acum arată că admiterea „a mers mai bine decât în ultimii cinci ani”. „Avem ocupate complet locurile la Psihologie şi aproape integral la Drept, ceea ce în alţi ani se întâmpla abia în septembrie. Nu am mai avut un astfel de ritm de înscriere de prin 2014, iar admiterea o vom încheia abia pe 25 septembrie, când ne pregătim de înmatriculări”, a declarat prof.dr. Sorin Bocancea.

Cifrele pot fi considerate deja finale, în contextul în care, după depunerea dosarului, majoritatea celor care s-au înscris anul acesta au plătit şi taxa de şcolarizare pentru primul an de studiu. Conform rectorului, rezultatele surprinzătoare pot fi atribuite în special creşterii veniturilor familiilor în contextul pandemiei, când şi cheltuielile, consideră el, au fost mai reduse. „Probabil asistăm la o creştere a veniturilor şi la faptul că mulţi tineri nu au mai plecat în străinătate după pandemie şi au rămas în România. Dar în primul rând cred că este vorba despre creştere veniturilor dublată de reducerea cheltuielilor în familii, care nu au mai fost în vacanţe, în oraş etc. şi au rămas bani în bugetele acestora”, a precizat prof.dr. Sorin Bocancea. Acesta a afirmat că anul trecut a existat o mică scădere a numărului de candidaţi faţă de 2019, dar că o analiză finală, ce va căuta şi explicaţii pentru evoluţia şi provenienţa candidaţilor, va veni după data de septembrie.

Conform rectorului, în momentul de faţă sunt înmatriculaţi aproximativ 1.200 de studenţi la cursurile de licenţă şi de masterat la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi. La admiterea pentru acest an universitar au fost scoase la concurs 225 de locuri la Facultatea de Psihologie, Ştiinţele Educaţiei şi Asistenţă Socială, 100 de locuri la Facultatea de Drept, 135 de locuri la Facultatea de Economie şi 60 de locuri la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative. 

Comentarii