Patru pe loc la Medicină. Peste 2000 de candidaţi au dat examen la Iași

luni, 26 iulie 2021, 02:00
2 MIN
 Patru pe loc la Medicină. Peste 2000 de candidaţi au dat examen la Iași

Peste 2.000 de candidaţi au susţinut în cursul zilei de ieri examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, concurenţii susţinând probele scrise la primele ore ale dimineţii. Astfel, potrivit reprezentanţilor universităţii, candidaţii au fost prezenţi în săli de la ora 8.00, permiţându-se accesul până la 9.30. De la ora 10.00 a avut loc testul grilă, durata examenului fiind de trei ore.

Conform reprezentanţilor UMF Iaşi, distribuţia candidaţilor s-a efectuat în 86 de săli, 56 de săli ale instituţiei de învăţământ superior medical, 15 săli de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi în câte 10 de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad“. Candidaţii au fost supravegheaţi şi coordonaţi de peste 600 cadre didactice şi personal auxiliar.

„Deşi, faţă de anul precedent, numărul celor care s-au înscris la examenul de bacalaureat a fost, la nivel naţional, cu 22.000 de elevi mai puţin, cifra de concurenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie a suferit minime diminuări faţă de concurenţa pe loc de anul trecut, când am avut 4,22 de candidaţi pe loc. Anul acesta concurenţa este de 3,87 de candidaţi pe un loc. Facultatea noastră de medicină din cadrul universităţii are cea mai mare concurenţă din ţară, din datele pe care le cunoaştem noi în acest moment“, a menţionat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Rectorul UMF Iaşi a menţionat, de asemenea, că a fost înregistrată în acest an o concurenţă importantă şi la Medicină dentară, 3,83 de candidaţi pe un locurile bugetate. De asemenea, rectorul este mulţumit şi de numărul de candidaţi de la bioinginerie, doar la Farmacie cifrele fiind ceva mai mici.

„La Farmacie stăm un pic mai prost, dar cifrele sunt similare la nivel naţional pentru că există la această oră un trend descrescător în ceea ce priveşte facultatea de farmacie. Noi ne-am pregătit şi pentru această situaţie şi din toamnă vom organiza un nou concurs de admitere pentru o specializare nouă, cea de cosmetologie. Am obţinut avizele necesare în urmă cu două săptămâni şi a fost imposibil să mai organizăm admitere la această sesiune“, a subliniat rectorul.

În ceea ce priveşte modul în care se vor desfăşura orele pentru noii studenţi, rectorul UMF Iaşi şi-a manifestat speranţa că acestea se vor desfăşura „în fizic“. De asemenea, acesta a menţionat că speră că viitorii studenţi UMF care au susţinut ieri examenul de admitere vor profesa cu siguranţă în spitale cu o infrastructură mult mai bună.

Comentarii