Poate să aprobe Guvernului introducerea certificatelor COVID prin HG

vineri, 17 septembrie 2021, 11:10
2 MIN
 Poate să aprobe Guvernului introducerea certificatelor COVID prin HG

Guvernul se întruneşte azi în şedinţă pentru a aproba introducerea certificatului verde COVID pentru accesul în anumite locaţii sau la evenimente dacă rata de infectare trece de 3 la mie. Premierul Florin Cîţu susţine că acest lucru se poate face prin Hotărîre de guvern, şi nu prin lege.

Reacţia sa vine în contextul în care şeful CNCD, Asztalos Csaba, a declarat pentru HotNews.ro că, din punctul său de vedere, o astfel de măsură nu poate fi introdusă printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de parlament.

„Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital, faci un test COVID, acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară, testul COVID a fost folosit până acum peste tot, nu există nicio discriminare”, a declarat Florin Cîţu, joi seară.

Care sunt argumentele cu Csaba Asztalos:

„Orice condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituţie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO.

Prima condiţie pentru a fi constituţională este ca această limitare/condiţionare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiţionări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistraţiei centrale şi nici prin ordin de ministru.

Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricţii în mod expres şi nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiţionalităţi. Chiar şi adoptarea ordonanţei de urgenţă ar putea să ridice semne de neconstituţionalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.

El a precizat că în alte state, cum ar fi Franţa sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege şi nu prin acte administrative cum sunt hotărârile de Guvern sau ordinele de ministru.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii