Politico: Xi Jinping este cel mai periculos om din lume

marți, 15 septembrie 2020, 20:00
1 MIN
 Politico: Xi Jinping este cel mai periculos om din lume

Liderii europeni nu îşi mai pot permite să ignore autoritarismul agresiv al Beijingului, scrie Politico.

Este foarte uşor să arunci vina pe preşedintele american Donald Trump pentru toate turbulenţele de pe scena politică internaţională din ultimii ani. Războaiele comerciale ale preşedintelui american şi ostilitatea sa faţă de numeroase instituţii mondiale sunt provocări extrem de vizibile la adresa ordinii internaţionale care s-a format de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Însă de o şi mai mare consecinţă, deşi mai puţin vizibil, sunt schimbările fundamentale care au loc în China unde preşedintele Xi Jinping a produs o ruptură dramatică faţă de principiile care au ghidat politica, economia şi relaţiile externe ale Beijingului în ultimele decenii.

Xi pare să creadă că asemenea schimbări sunt necesare pentru a transforma China într-o superputere capabilă să dea cu pumnul în masă pe scena politicii internaţionale. Consecinţele ar putea modela lumea aşa cum o ştim pentru următorii zeci de ani.

Însă în majoritatea capitalelor europene schimbarea de paradigmă adusă de Xi rămâne doar vag recunoscută, pericolul fiind nu doar la adresa intereselor economice şi de securitate ale Uniunii Europene, ci mai ales la adresa idealurilor pe care le preţuieşte.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii