Campania de Crăciun a Ziarului de Iași

Poveste tristă de la Cioca Boca: şapte suflete înfruntă iarna într-un bordei cu doua paturi

marți, 08 decembrie 2020, 02:59
6 MIN
 Poveste tristă de la Cioca Boca: şapte suflete înfruntă iarna într-un bordei cu doua paturi

O poveste adevărată despre familie Bujor care trăieşte în secolul XXI ca în Evul Mediu. De când le-a ars casa, doi adulţi şi cinci copii dorm la un loc. Ei traiesc într-o sărăcie lucie. Orice donaţie, cât de mică, pentru ei înseamnă foarte mult 

Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi în cadrul căreia ne dorim să le aducem celor 83 de copii de la şcoala din Cioca Boca ghetuţe, căciuliţe, mănuşi şi fulare continuă, iar cei care doresc să le ofere un zâmbet şi o bucurie acestor micuţi pot face o donaţie în contul deschis de către şcoală sau direct la sediul redacţiei. Cei mai mulţi dintre aceşti micuţi l-au aşteptat în fiecare an pe Moş Crăciun, dar din păcate acesta nu a găsit mereu drumul către casa lor. În acest an puteţi să le fiţi alături pentru ca tolba cu daruri să nu ajungă prea săracă la ei.

Familia Bujor stă într-o margine de sat, într-un bordei care nici măcar nu e al lor. Casa din pământ e pe numele unei rude care nu mai locuieşte în sat. Au avut şi ei o căsuţă a lor până în urmă cu câţiva ani, la câţiva metri distanţă de cea în care locuiesc acum, însă un incendiu le-a distrus toată agoniseala de o viaţă. Acum se înghesuie şapte persoane într-o singură cameră, pe două paturi.

„Eu dorm aici cu trei copii, iar soţia acolo cu ceilalţi doi”, spune capul familiei. Din privire se vede că e aproape învins. Vara lucrează ca cioban în sat, însă pentru o lună de muncă primeşte 700 de lei, fără alimente sau altă formă de remuneraţie. Acum, iarna, lucrează cu ziua prin sat pe unde reuşeşte. Banii pe care îi câştigă se duc însă repede atunci când acasă sunt şapte guri de hrănit, iar în jurul casei nu se vede nicio orătanie. Învăţătoarele spun despre copiii familiei că vin în fiecare zi la şcoală, că sunt mereu curaţi şi sunt isteţi. Pentru a scăpa însă din sărăcie şi pentru a nu renunţa la şcoală este nevoie de mai mult decât voinţă din partea lor. Aceşti copii au nevoie de sprijin real.

Andreuţa, mezina familiei, abia a împlinit şase ani. Este încă la grădiniţă şi pune capul în pământ înainte să răspundă la vreo întrebare. Spune că anul acesta vrea de la Moş Crăciun papuci. Răspunde asta dintr-o suflare, pentru că acum se încalţă fie cu o pereche ponosită de adidaşi, rămasă de la fraţii mai mari, fie cu o pereche de şlapi de cauciuc. Nu mai spune că ar vrea şi alteva pentru că dorinţa ei i se pare deja prea greu de îndeplinit. În casa mică din pământ nu se vede nicio jucărie. Pe jos nu sunt covoare sau măcar vreun ţol, iar când te uiţi pe pat vezi doar câteva pături vechi şi murdare.

Casa nu este racordată la reţeaua de energie electrică, însă au reuşit să tragă un fir de curent de la un vecin, aşa că au un bec care să alunge întunericul la căderea serii. Copiii aceştia nu ar putea face însă lecţii online nici dacă ar avea dispozitive sau semnal pentru internet pentru că nu ar avea unde să îşi încarce tabletele. „Avem un telefon vechi, dar nu are nici cartelă. Nici nu l-am mai pus la încărcat că nu avem unde”, se plânge mama copiilor.

Andrei, Antoniu Mihai, Marius Robert şi Romică sunt băieţii familiei, dar nu spun niciun cuvânt şi se ascund în spatele părinţilor. Mihai şi Robert sunt în aceeaşi clasă chiar dacă unul este mai mare cu un an. Aşa au fost daţi la şcoală, iar acum încearcă să nu piardă materia rezolvând fişele pe care le primesc de la şcoală.

De când le-a luat foc casa parcă nimic nu se mai leagă în familia Bujor. Sunt fericiţi însă că nu s-a terminat totul cu o tragedie. Totul a pornit de la o joacă a copiilor cu o cutie de chibrituri, iar paiele de lângă plita casei pe care o aveau au luat foc imediat şi s-au extins înainte ca cineva să intervină. „Eu o aveam pe asta mică şi nu am văzut ce fac ceilalţi. Soţul nu era acasă. Au sărit nişte vecini să stingă focul, dar nu am mai putut salva nimic”, spune femeia cu jumătate de voce. Acum, în casă, au o sobă veche, din metal, care ţine de cald doar cât arde focul în ea. Aragaz şi butelie sau frigider nu au. De maşină de spălat nici nu poate fi vorba, iar mama spală fiecare hăinuţă, acelea puţine pe care le au, la mână. Au însă un televizor micuţ şi vechi căpătat de prin sat, după ce bărbatul a lucrat cu ziua, dar ar fi nevoie de o improvizaţie să îl pună în funcţiune, dar şi de o antenă tv. Acum stă într-un colţ de cameră, pe o masă, şi adună praf.

La familia Bujor, Crăciunul ar veni şi ar trece ca orice altă zi din an. Pentru că nu au curent nici măcar colinde nu s-ar auzi dintr-o boxă de radio sau de la televizor. Din cei 700 de lei pe care îi primeşte tatăl în lunile de vară şi alocaţia copiilor nu e posibil să se cumpere cadori. Abia le ajunge de mâncare şi, uneori, de câte ceva de îmbrăcat. Nici măcar de câteva scânduri nu au fost bani pentru un veceu, iar tatăl a împrejmuit o groapă în pământ cu câţiva snopi de coceni. Este greu de crezut că încă sunt familii care trăiesc în acest fel, că încă există copii care îşi doresc de la Moş Crăciun de îmbrăcat sau încălţat, nu jucării sau dulciuri.

Cine s-a alăturat campaniei

În cadrul campaniei s-au alăturat şi alte persone cu suflet mare, care au dorit să le ofere celor 83 de copii din Cioca Boca un zâmbet de Crăciun. Astfel, ieşeanul Iulian Mocanu a donat suma de 200 de lei pentru darurile acestor copii, iar Mărioara Varlam, pensionară, a donat suma de 50 de lei.

Cum putem să ajutăm

Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271 271.

La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre eventualele contracte de sponsorizare, care sunt necesare în aceste situaţii şi care pot fi transmise, la cerere, şi prin fax sau email. Totodată, ieşenii pot dona la sediul redacţiei obiecte de îmbrăcăminte, obiecte casnice sau pachete cu alimente neperisabile pentru familiile ale căror poveste le veţi afla în ediţiile următoare.

Şcoala coordonatoare, de la comună, a unităţii de învăţământ cu clase I-IV şi grădiniţă de la Cioca Boca, a pus la dispoziţia şcolii din acest sat, pentru donaţiile destinate micuţilor din Cioca Boca, un cont bancar creat special. Titularul este „Şcoala Profesională Nicolae Bălăuţă Şcheia”, iar numărul contului este: RO45BRDE240SV43856642400, deschis la BRD Iaşi. (Andrei MIHAI)

Lista onorabilă a donatorilor

Iulian Mocanu – 200 lei
Mărioara Varlam – 50 lei
Moldova Center – 5.000 lei
Dan Caşcaval – 500 lei
Codrin Nicoară – 500 lei
Anonim – 1.000 lei
Anonim – 200 lei
Maricel Popa – 1.500 lei
FEG Iaşi – 1.500 lei
Sorin Iacoban – 500 lei
Mihai Cohut – 500 lei
Focality Iaşi – 3.000 lei
Marius Ostaficiuc – 1.500 lei
Anonim – 500 lei
Viorel Blăjuţ – 4.000 lei
Constantin Adăscăliţei (Club sportiv ENPI Iaşi) – 500 lei
Marian Şerbescu – 500 lei

Citește și: „Aceşti copii îşi doresc atât de puţin din magia Crăciunului, din normalul vieţii…”

Comentarii