Povestea lui Dragoş, un tânăr de 18 ani, care are o pasiune mai puţin obişnuită pentru generaţia lui

joi, 16 februarie 2023, 10:42
2 MIN
 Povestea lui Dragoş, un tânăr de 18 ani, care are o pasiune mai puţin obişnuită pentru generaţia lui

Dragoş Gabriel Agavriloaie este pasionat de tot ce ţine de lumea satului de altădată, de muzica populară veche, de costumul popular, de piese şi ornamente vechi

Este singurul din comuna Zvoriştea care ţese la război, meşteşug pe care l-a învăţat singur. „Vreau să fiu învăţător în satul meu, să am o căsuţă veche, bătrânească, unde să-mi aşez toate obiectele adunate de mine în timp, să lucrez la războiul de ţesut şi să mă îngrijesc de tot ce ţine de tradiţii şi autentic”, mărturiseşte Dragoş Gabriel Agavriloaie, un tânăr de 18 ani, din satul Buda, comuna Zvoriştea.

Ne vorbeşte în timp ce lucrează, din spatele unui război de ţesut, o maşinărie masivă din lemn de esenţă tare, unde prind viaţă ţesături migăloase, ştergare cu motive populare, scoarţe colorate.

Trage cu forţă de nişte mânere, pe altele le împinge, trece cu precizie firele colorate prin iţele de bumbac, apasă ritmic două pedale, iar întregul mecanism prinde viaţă, zgomotos ca un motor străbun.

Lucrează la un prosop, ştergar cum îi zice el, în două iţe, cu motive specifice comunei sale şi, rând cu rând, cu răbdare şi îndemânare, pânza prinde contur. Pasionat de tot ce ţine de lumea satului de altădată, de muzica populară veche, de costumul popular, de piese şi ornamente vechi, adolescentul este singurul din comuna Zvoriştea care ţese la război, meşteşug care a fost dintotdeauna în seama femeilor, însă care se stinge uşor-uşor peste tot.

„Mama mea e învăţătoare, bunica mea e tot învăţătoare, mătuşa şi unchiul meu la fel, iar tradiţiile, tot ce e autentic, de-al locului, patriotismul mereu au fost puse în valoare în casa noastră. Aşa s-a născut şi dragostea mea pentru aceste îndeletniciri, pasiunile mele”, povesteşte Dragoş.

Cititi mai multe detalii pe monitorulsv.ro

 

 

 

 

Comentarii